Je eerste sok is bijna klaar! Tijd om de teen te breien. Het minderen voor de teen is gemakkelijk, maar de eindsprint heeft nog een uitdagende verrassing in petto: de kitchener stitch. Die steek is ideaal om de teen mooi af te werken.

Download de werkomschrijving: 
PDF icon 47735_NL.pdf
Deel dit op: 

Hoe maak je het?

Gebruikte steek
Zo maak je het bandteen
Gebruikte steek

Rechte tricotsteek op rondbreinaalden

toer 1 en alle volgende toeren: alle steken recht breien

Kitchener’s stitch:

Dit is een maassteek die gebruikt wordt om de teen onzichtbaar te sluiten. Verdeel de steken in twee helften en zet elke helft op één naald zodat de twee naalden parallel tegen mekaar zitten. Gebruik de draad die aan je breiwerk zit en knip die lang genoeg af om de teen te kunnen dichtnaaien.

  1. Steek de naald in de eerste steek van de voorste naald alsof je averecht zou breien, haal de draad erdoor en laat de steek op de naald staan.
  2. Steek de naald in de eerste steek van de achterste naald alsof je recht zou breien, haal de draad erdoor en laat de steek op de naald staan.
  3. Steek de naald in de eerste steek van de voorste naald alsof je recht zou breien, haal de draad erdoor en haal de steek af. Steek vervolgens de naald in de volgende steek van de voorste naald alsof je averecht zou breien, haal de draad erdoor en laat de steek op de naald staan.
  4. Steek de naald in de eerste steek op de achterste naald alsof je averecht zou breien, haal de draad erdoor en haal de steek af. Steek vervolgens de naald in de volgende steek van de achterste naald alsof je recht zou breien, haal de draad erdoor en laat de steek op de naald staan.
  5. Herhaal stap 3 en 4 totdat alle steken weggewerkt zijn.
Zo maak je het bandteen

Brei vanaf nu alles in rechte tricotsteek.

Plaats in de laatste toer twee stekenmarkeerders die de bovenkant  (fantasiepatroon) en onderkant (rechte tricotsteek) van de sok aanduiden. 

Minder vanaf nu voor de teen als volgt om de twee toeren:

Brei tot 3 steken voor de stekenmarkeerder en brei twee steken samen, brei dan nog één steek recht en verplaats de stekenmarkeerder, brei één steek recht, haal een steek af, brei één steek en haal de afgehaalde steek over de gebreide steek. Doe dit nog eens als je aan de volgende stekenmarkeerder komt. Doe dit totdat je nog in totaal 12 (12 – 16 – 16) steken op je naald hebt en tijdens de laatste toer verwijder je de stekenmarkeerders. 

Brei nog 3 steken zodat de steken gelijk verdeeld zijn over twee naalden en de teen plat ligt in het verlengde van de hiel. Het komt erop neer dat de plaatsen waar de stekenmarkeerders zaten zich telkens aan de zijkant van de sok bevinden.  Maas de teen dicht met de kitchener’s stitch.

Stop alle losse draadjes in.

De nieuwe Tricot Challenge in een notendop

 

  • Je breit een paar nieuwe sokken in zeven weken tijd.
  • Je kiest zelf je niveau uit drie moeilijkheidsgraden.
  • We bezorgen je wekelijks een werkbeschrijving op maat: uitleg in tekst én beeld via een YouTube-filmpje, te vinden op ons YouTube-kanaal.
  • Jij deelt je creatie op jouw en onze social media met de hashtag #madewithveritas

Check zeker onze Facebookgroep Breien met Veritas voor handige tips en nóg meer breiplezier!