Selecteer je taal / Choisissez votre langue

HOW TO KNIT FOR ABSOLUTE BEGINNERS

Wil je graag beginnen met breien? 

Wij helpen je uit de nood met slimme tips & tricks en filmpjes voor beginnende breiers.

START TO KNIT VOOR ABSOLUTE BEGINNERS

Wil je graag beginnen met breien, maar weet je niet hoe? Wij helpen je uit de nood met slimme tips & tricks en filmpjes voor beginnende breiers. Even goed opletten, breinaalden en breiwol in huis halen en jij kunt aan de slag! 

WAT HEB JE NODIG?

Breinaalden en wol zijn essentieel om te kunnen breien. Breinaalden bestaan in verschillende materialen: plastichoutbamboe en aluminium. Als beginnende breier neem je best houten of bamboe breinaalden. Ze zijn minder stroef dan plastic of aluminium exemplaren, waardoor je meer controle hebt en minder steken zult laten vallen.

Kies wol die niet al te dun is, geschikt voor breinaalden nummer 5 of 6. Op het etiket van de wol vind je die gegevens. Koop ook beter niet meteen té dure wol. Beschouw je eerste breiwerk als een proefprojectje. 

Dé perfecte breiwol voor beginners? Dat is onze Apilou Medium-wol. Niet te dik, niet te dun én je neemt 'm mee naar huis voor een klein prijsje. Kies uit 13 mooie kleuren.

STEKEN OPZETTEN

Het filmpje hieronder toont je hoe je steken opzet. 

Het eerste wat je moet leren is het opzetten van steken, meteen ook de eerste rij steken. Je hoeft niet bang te zijn, het is minder moeilijk dan het eruitziet! Tip: zet niet te strak op, want anders is het lastig om de eerste naald te breien. Merk je dat je toch te strak opzet? Begin opnieuw en gebruik een naald die één maatje dikker is. Als je start met de rest van je breiwerk, neem je terug de naalddikte die bij het patroon hoort. 

 

 

 

RECHTE STEEK

Je leert het in dit filmpje hieronder.

Heb je het opzetten van steken onder de knie? Dan kun je verder met het breien van een rechte steek. Rechte en averechte steken maak je door nieuwe lussen te maken in lussen die je al gemaakt hebt. Bekijk zekers ons filmpje voor inspiratie!

AVERECHTE STEEK

Bekijk het filmpje hieronder om de averechte steek onder de knie te krijgen.

Bij de averechte steek maak je de steek niet van voren naar achteren, maar van achteren naar voren. Een volledig recht gebreid werkje ziet er net hetzelfde uit als een volledig averecht gebreid werkje. Kies dus gerust voor de steek die jij het makkelijkst vindt. 

Je kan rechte en averechte steken zowel per rij als per steek afwisselen. Als je afwisselend een rij rechte steken en een rij averechte steken breit, krijg je de tricotsteek. Dan brei je rechte steken aan de voorkant en averechte steken aan de achterkant. Als je in dezelfde rij afwisselend rechte en averechte steken breit, krijg je de boordsteek. Dan brei je zowel aan de voor- als aan de achterkant rechte en averechte steken. 

AAN DE SLAG

Voor je aan je eerste breiwerk begint, maak je beter eerst een paar proeflapjes. Heb je de technieken uit bovenstaande filmpjes onder de knie? Bekijk dan de andere filmpjes van de playlist 'EHBB - Eerste hulp bij breien' om nog meer bij te leren.

PLAYLIST: EHBB - EERSTE HULP BIJ BREIEN

Ben je klaar voor je eerste projectje? Start dan met een gemakkelijk idee, zoals deze glittersjaal en -muts in ribbelsteek of degradé sweater met bijbehorende sjaal en haarband. Later kun je aan de slag met moeilijkere breiwerkjes. Onze gratis ideetjes kan je terugvinden op onze website. Nog meer inspiratie vind je in onze laatste inspiratiefolder breien.

Leah - cardigan met strepen

We hechten veel belang aan onze DIY community, daarom richtten we een 'Breien met Veritas' Facebookgroep op. Daar kan je steeds terecht voor al je vragen, opmerkingen en héél wat inspiratie ;).