Voor de Absolute beginner - Naaien

Deze classy tas zorgt goed voor al je spullen: van sportmateriaal tot boodschappen en alle essentials voor een weekendje weg.

Download de werkomschrijving: 
PDF icon 50809_NL.pdf
Deel dit op: 

Hoe maak je het?

Stap 1
maat

1 maat

Stap 2
dit heb je nodig
Stap 3
zo maak je het

- Teken het model uit op patroonpapier, zoals op de technische schets.
Begin met de grote rechthoek en vul de rest van de schets hierop aan. De naadwaarde is niet inbegrepen, dus teken er nog een naadwaarde van 1 cm bij. 
Als je een beginner bent, is het altijd slim om eerst een prototype te maken in een oefenstof, voor je in je goede stof knipt.
TIP: Strijk je stof goed voor je het patroon overneemt op de stof en begint te knippen. Sommige stoffen kunnen een beetje krimpen bij het strijken (en wassen), dus zorg dat je dat doet voor je begint te knippen.

- Knip het patroon uit
- Strijk de Decovil light (30 op 52 cm) in de onderkant van de zak (zie voor de plaatsing op de technische schets). Dat is om de tas te versterken aan de onderkant.

Stik nu het sierlint op de tas, doe dit als volgt:
- Stik de uiteinden van het lint met 1 cm naadwaarde aan elkaar, zo krijg je 1 lang lint. Strijk de naad open. Speld het lint vast aan de onderkant van de zak, kijk hiervoor op de technische tekening waar de linten net moeten komen ( +- 14 cm van de zijnaad ). Zorg dat de naad van het lint aan de onderkant zit. Speld het lint rond de zak (zie schets) en stik vast.
-Stik nu de rits in de tas. De rits is 10 cm korter dan de opening dus stik je rits op 5 cm van de rand vast. Stik daarna de stukken van 5 cm toe.
- Stik nu de zijkanten toe, leg hiervoor de goede kanten van de stof op elkaar en zorg dat de ritsnaad goed in het midden is. Draai de tas binnenstebuiten. (A)
- Duw nu de 2 puntvormige uiteinden plat en plooi de punten naar beneden. Stik of naai deze vast. (B)