Voor de Absolute beginner - Naaien

Twijfel je tussen een rok en een broek? Deze wikkelbroek is de ideale tussenoplossing. Lekker wijd en los, in een luchtig stofje.

Download de werkomschrijving: 
PDF icon 50555_NL.pdf
Deel dit op: 

Hoe maak je het?

Stap 1
maat

1 maat

Stap 2
dit heb je nodig
  • Stofverbruik: 215 cm Effen polyester met dessin 2000010226344 bestel hier
  • Naaigaren
  • Patroonpapier
  • Optioneel: 2x drukknoop of knoop

2e versie: Bloemenstofje met structuur - per meter 2000010216840 bestel hier

Stap 3
zo maak je het

- Teken het model uit op patroonpapier, zoals op de technische schets.
- Begin met de grote rechthoek en vul de rest van de schets hierop aan. De naadwaarde is niet inbegrepen, dus teken er nog een naadwaarde van 1 cm bij. 
Als je een beginner bent, is het altijd slim om eerst een prototype te maken in een oefenstof, voor je in je goede stof knipt.
Zo kan je het model eens doorpassen en kan je nog aanpassingen doen, moest dat nodig zijn. 
TIP: Strijk je stof goed voor je het patroon overneemt op de stof en begint te knippen. Sommige stoffen kunnen een beetje krimpen bij het strijken (en wassen), dus zorg dat je dat doet voor je begint te knippen.

- Knip het patroon 2 x uit de stof. Leg het patroon met het deel RP (rugpand) aan de stofvouw. Als het stuk is uitgeknipt, leg dan de stof open en knip aan de voorkant 3,5 cm af voor het voorpand.
- Overlock of naai met een zigzagsteek langs alle randen van de uitgeknipte patroondelen (tegen het rafelen). 
- Leg de 2 stukken op elkaar en stik de voornaad en de rugnaad aan elkaar (goede kanten van de stof op elkaar). Strijk de naden open, dat zorgt ervoor dat je stof mooier gaat vallen. (A)
- Leg nu de 2 gestikte naden op elkaar, zo komen de beennaden op elkaar te liggen (nog altijd met de goede kanten van de stof op elkaar). Stik de tussenbeennaden toe. Leg hiervoor de goede kanten van de stof op elkaar. Strijk de naad open. Je hebt nu een zeer ruime broek. (B)

- Vouw aan de bovenkant de eerste 5 cm van de taille om. Stik rondom vast op 4,5 cm van de vouw. (C)

- Maak nu het lint. Strijk het lint dubbel zodat het nog maar half zo breed is met de goede kanten van de stof op elkaar. Stik het lint langs de lange zijde en de schuine zijde dicht, laat de rechte kant open. Trek het lint binnenstebuiten via de opening en strijk plat.
- Doe dit ook voor het andere lint.
- Stik de linten bovenaan aan de zijkanten vast. 
- Pas de broek even aan (terwijl je je schoenen draagt) en bepaal welke lengte goed voelt.
- Stik de zoom om. (D)

Afwerking
Optioneel: doe de broek aan en bepaal waar ze aan de zijkant vast moet zitten, naai daar een drukknoop vast of maak een knoopsgat aan de ene kant en naai een knoop aan de andere kant. Dit helpt om de broek makkelijker te knopen achteraf.

Je kan de linten zowel voor- als achteraan dichtknopen.