Voor de Leergierige beginners - Breien & haken

Een zachte pasteltint, een biesje glans en lekker luchtige wol: dé ingrediënten voor een feestelijke cardigan voor een communie of lentefeest.

Download de werkomschrijving: 
PDF icon 39591_NL.pdf
Deel dit op: 

Wat heb je nodig?

Cosy

Kleur: Ecru/Natur/Natural
€ 15,00/stuk

- De trui die je met dit zacht fluffy breigaren breit, wordt vast je lievelingsexemplaar. Bevat wol van de schattige alpaca en superwash fijne merinowol.

- 44% acryl - 26% polyamide - 15% alpaca - 15% merinowol.

- Naalddikte 3,5 mm.

- Geschikt voor haken en breien.

Meer informatie
Aantal: 1

Lia

Kleur: Lichtkoper/or clair
€ 3,99/stuk

Lia is uitermate geschikt voor zomers breiwerk met een elegante uitstraling en prima draagcomfort!

 

Meer informatie
Aantal: 1

Atelier Box

Kleur: N00
€ 0,00/stuk

Bestel een idee en je ontvangt het in deze mooie en gratis Atelier Box. Leuk om cadeau te doen, maar minstens even leuk om voor jezelf te houden!

Meer informatie
Aantal: 1

Stappenplan

Bij je bestelling sturen we je een werkbeschrijving mee die je stap voor stap uitlegt hoe je dit idee kunt maken. Kies hieronder de taal waarin je dit stappenplan wenst te ontvangen.

Vergeet zeker niet…

Aluminium breinaalden 1p. 40cm

Basisbreinaalden van aluminium, ontworpen voor Veritas. Instapprijs. Een must have voor beginnende breisters.Meer informatie
Maat: 5 mm€ 3,00/stuk

Aluminium breinaalden 1p. 40cm

Basisbreinaalden van aluminium, ontworpen voor Veritas. Instapprijs. Een must have voor beginnende breisters.Meer informatie
Maat: 5 mm€ 3,00/stuk

Aluminium rondbreinaald 80cm

Deze aluminium breinaalden dienen om in het rond te breien zonder naad. Zoals bijvoorbeeld bij een kraag of een trui. Je gebruikt dan deze twee rondbreinaalden in plaats van vijf naalden zonder kop. Omdat je ermee vanuit de pols breit, geeft dit een  comfortabelere houding. Bestaat in verschillende diktes, om grotere stukken te breien.

 

Meer informatie
Maat: 4 mm€ 5,95/stuk

Canvas herbruikbare boodschappentas

Bedrukte tas van stevig canvas, perfect om al je creatieve spullen mee te nemen. De handvatten zijn lang genoeg om ze makkelijk over je schouder te dragen. Extra sterk, dankzij de verstevigde bodem. Perfect als alternatief voor een plastic zak.Meer informatie
€ 2,99/stuk

Wolnaalden nr. 1-3-5

Met wol- of maasnaalden kan je je breiwerkje mooi afwerken. Deze naalden zijn dikker en hebben een groter oog dan gewone naainaalden waardoor je dikkere draad of wol moeiteloos kan inrijgen. - 3 stuks op kaart: nr. 1, nr. 3 en nr. 5.Meer informatie
Maat: One size€ 2,49/stuk

Ga zelf aan de slag met de Atelier box

€ 18,99

Kies

Eventuele kortingen worden verrekend in het winkelmandje.
  • 1 x Cosy (Beige/Ecru)
  • 1 x Lia (Licht roze)
  • 1 x Atelier Box (No Color)

Hoe maak je het?

stap 1
maat

122-128 (134-140)

stap 2
gebruikte steken

Boordsteek 1/1

  • 1e rij: *één steek recht breien, één steek averecht breien *, herhalen van * tot *
  • 2e en alle volgende rijen: de steken breien zoals ze zich voordoen

Rechte tricotsteek

  • 1e rij: alle steken recht breien
  • 2e rij: alle steken averecht breien

Deze twee rijen steeds herhalen.

 

stap 3
stekenverhouding

10 x 10 cm = 16 steken x 24 rijen

stap 4
zo maak je het

Rugpand

De cijfers voor de haakjes gelden voor de eerste maat.

De cijfers tussen de haakjes zijn voor de grotere maten.

Zet 61 (69) steken op met een draad Cosy en naald 5 en brei 5 centimeter in boordsteek 1/1.

Brei verder in rechte tricotsteek met naalden 6 tot een totale hoogte van 23 (27) cm.

Zet voor de armsgaten in de volgende 6 rijen telkens aan het begin van de naald 2 x 2 steken en 1 x 1 steek af, je hebt dan nog 51 (59) steken op je naald.

Brei verder in rechte tricotsteek tot een totale hoogte van 39 (44) centimeter en zet voor de halsuitsnijding de middelste 9 (11) steken af en werk elke helft afzonderlijk af.

Brei eerst de helft af waaraan de draad hangt, de steken van de andere helft laat je gewoon op je naald rusten.

Brei de naald verder uit en keer het werk. Zet aan het begin van de naald (dit is de averechtse kant van het werk) voor de schouders de eerste vier steken af. Brei verder tot aan de halsuitsnijding, keer het werk en zet terug de eerste 8 steken af, brei de naald verder uit. Keer het werk en zet aan het begin van de naald terug 4 steken af, brei de naald verder uit. Keer het werk, aan de halskant moeten er nu geen steken meer geminderd worden. Brei de naald, keer het werk en zet de laatste 5 (8) steken af.

Neem nu een nieuwe draad en brei de andere helft met de steken die op wacht stonden. Begin te breien aan de halskant met een averechtse rij. Keer het werk en zet aan de rechte kant voor de schouders de eerste 4 steken af, brei de naald uit. Keer het werk en zet aan de averechtse kant de eerste 8 steken af, brei de naald verder uit. Keer het werk en zet de eerste 4 steken af, brei de naald uit. Keer het werk, aan de halsuitsnijding moeten er geen steken meer worden afgezet. Brei de naald, keer het werk en zet de laatste 5 (8) steken af.

 

Voorpand

Zet 27 (31) steken op met een draad Cosy en naald 5 en brei 5 centimeter in boordsteek 1/1.

Brei verder in rechte tricotsteek met naalden 6 tot een totale hoogte van 23 (27) cm.

Zet voor de armsgaten in de volgende 6 rijen telkens aan het begin van de naald 2 x 2 steken en 1 x 1 steek af, je hebt dan nog 22 (26) steken op je naald.

Begin bij een hoogte van 23 (27) cm eveneens met de minderingen voor de halsuitsnijding. Minder elke 4e rij 1 steek, herhaal dit 5 (6) keer en minder dan elke 6e rij 1 steek, herhaal dit 4 keer.

Als het werk in totaal 39 (44) cm meet, begin je ook te minderen voor de schouders.

Zet aan het begin van de naald (dit is de averechtse kant van het werk) de eerste vier steken af. Blijf minderen op dezelfde wijze als bij het rugpand, dus nog één keer 4 steken en tot slot 5 (8) steken.

Brei het tweede voorpand in spiegelbeeld.

 

Mouwen

Zet 30 (32) steken op met een draad Cosy en naald 5 en brei 5 centimeter in boordsteek 1/1.

Brei verder in rechte tricotsteek met naalden 6 en meerder elke 8e naald aan beide zijden 1 steek, doe dit 6 (8) keer. Je hebt dan in totaal 42 (48) steken op je naald.

Brei tot een totale hoogte van 32 (34) cm en begin dan aan beide zijden elke rechte naald als volgt te minderen: 1 keer 4 steken, 1 (2) keer 3 steken, 2 keer 2 steken, 2 keer 1 steek, 1 keer 3 steken. Zet in de volgende rechte naald de resterende 10 steken in één keer losjes af.

 

Afwerking

Span de verschillende delen op een zachte ondergrond (bv. een kinderspeelmat of een yogamatje).

Besproei de opgespannen delen licht met een plantenspuit. Laat dit zo minimaal 24 uur drogen.

Maas de schoudernaden van het voor- en achterpand zowel links als rechts aan elkaar.

Vouw de mouw dubbel om het midden te bepalen, maak dit middenpunt vast aan de schoudernaad met een speldje. Maas de mouw vast. Herhaal dit voor de andere mouw.

Sluit tot slot de linkerzijnaden en aansluitend de mouwnaad met een matrassteek. Doe hetzelfde aan de rechterkant.

Neem met rondbreinaalden nr 4 en een draad Lia +/- 200 steken op rond de hals. Brei 5 rijen in boordsteek 1/1. Brei in de zesde rij 4 knoopsgaten op gelijke afstand van elkaar, brei verder in boordsteek 1/1 tot een totale hoogte van 5 cm.

 

Zet dan alle steken zeer losjes af.

Naai de knopen aan.

Stop alle draadjes in.