Voor de Makers met ervaring - Breien & haken

Een tas nodig om je DIY-spullen in op te bergen? Maak ze zelf! Deze bijvoorbeeld, met gehaakte diagonale strepen.

Download de werkomschrijving: 
PDF icon 46085_NL.pdf
Deel dit op: 

Wat heb je nodig?

Catania color klassiek

Kleur: 0217
€ 3,75/stuk

Catania is een garen van hoge kwaliteit, gemaakt van speciaal behandeld, gekamd katoen. Het glanst mooi en is fris en aangenaam om te dragen. Je vindt het in massa's verschillende trendy kleuren, en je kan het met een gerust hart veelvuldig wassen. Het mooie multicolor-effect komt het best tot zijn recht in tops, pulls en cardigans.

- 100% katoen.

- Naalddikte: 2,5 - 3,5 mm.

- Geschikt voor haken en breien.

- Om de kleurvastheid te garanderen is het belangrijk dat de aangeraden wastemperatuur van 40° gerespecteerd wordt. Niet warmer, maar ook niet kouder.

 

 

Meer informatie
Meer kleuren
Aantal: 4

Catania klassiek

Kleur: 0261
€ 2,75/stuk

Catania is een garen van hoge kwaliteit, gemaakt van speciaal behandeld, gekamd katoen. Het glanst mooi en is fris en aangenaam om te dragen. Je vindt het in massa's verschillende trendy kleuren, en je kan het met een gerust hart veelvuldig wassen. Vooral voor dunnere, lichtere stuks is dit een gedroomd materiaal. Je kan er ook schattige amigurumi's of granny squares mee maken.

- 100% katoen.

- Naalddikte 2,5 - 3,5 mm.

- Haken en breien.

- Om de kleurvastheid te garanderen is het belangrijk dat de aangeraden wastemperatuur van 40° gerespecteerd wordt. Niet warmer, maar ook niet kouder.

 

 

 
Meer informatie
Meer kleuren
Aantal: 1

Stappenplan

Bij je bestelling sturen we je een werkbeschrijving mee die je stap voor stap uitlegt hoe je dit idee kunt maken. Kies hieronder de taal waarin je dit stappenplan wenst te ontvangen.

Vergeet zeker niet…

Aluminium haaknaald 14cm

Deze aluminium haaknaald is van hoge kwaliteit. Vooral het extra gladde en stevige haakje en de speciale draadgleuf om gelijkmatige steken te kunnen vormen, zijn bijzonder handig. Beschikbaar in verschillende maten.

Meer informatie
Maat: 3,5 mm€ 2,95/stuk

Wolnaalden nr. 1-3-5

Met wol- of maasnaalden kan je je breiwerkje mooi afwerken. Deze naalden zijn dikker en hebben een groter oog dan gewone naainaalden waardoor je dikkere draad of wol moeiteloos kan inrijgen. - 3 stuks op kaart: nr. 1, nr. 3 en nr. 5.Meer informatie
Maat: One size€ 2,49/stuk

Ga zelf aan de slag met de Atelier box

Eventuele kortingen worden verrekend in het winkelmandje.
  • 4 x Catania color klassiek (Oranje)
  • 1 x Catania klassiek (Blauw)

Hoe maak je het?

stap 1
dit heb je nodig

AFMETING
Breedte ca. 26 cm Hoogte ca. 28 cm

 

DIT HEB JE NODIG

Catania Color
kl 00093 (Afrika color) 4 bolletjes (2000002146582)

Catania
kl 00261 (Regatta) 1 bolletje    (2000002700890)

De etiketten controleren, alleen bolletjes van dezelfde kleurpartij gebruiken (wij vermelden de namen die op het etiket staan). De hoeveelheid garen kan van persoon tot persoon verschillen.

1 haaknaald 3,5 mm van Prym        2000001448724
1 wolnaald van Prym            2000001933411

 

AFKORTINGEN
hvs    = halve vaste
ls    = losse(n)
vs    = vaste(n)
s    = steek (steken)
t    = toer(en)
heeng    = heengaand
terugg    = teruggaande
 

stap 2
gebruikte steken

PROEFLAPJE
Basispatroon: 28 s en 25 rijen = 10 x 10 cm

Als het proeflapje afwijkt, met een dikkere of dunnere naald haken.

 

BASISTECHNIEKEN

Basispatroon
1e rij: 2 ls (voor de hoogte van de rij), 1 vs in de 3e ls vanaf de nld. Dan * 1 ls, 1 vs om de ketting van ls, vanaf * herh. 2e rij: 2 ls, dan * 1 vs om de volgende ls, 1 ls, vanaf * herh. Met 1 vs om de laatste ls de rij beëindigen.
De 2e rij herh.
 
Planned Pooling
Voordat je volgens deze techniek gaat werken, is het belangrijk dat je de kleurgedeeltes van het garen goed bekijkt. De afwisseling van de kleuren bepalen uiteindelijk de indeling van het patroon.
Haak nu met een compleet kleurgedeelte van de draad (hier: geel, pink, lichtblauw, donkerblauw, paars, groen, paars, donkerblauw, lichtblauw, pink) een ketting ls, daarbij is het aantal ls niet van belang.
De 1e rij wordt in basispatroon gehaakt. Je begint met geel. De vs (behalve de 1e vs) worden om de ketting van ls gehaakt. Met het haken van de 1e rij van het basispatroon wordt de breedte van het haakwerk bepaalt. Als het volgende complete kleurgedeelte van de draad op is, ben je aan het einde van de rij gekomen. Tip: omdat je voor het haken van de vs en ls volgens het basispatroon meer draad nodig hebt, dan voor het haken van de ketting ls, is het complete kleurgedeelte op, voordat je bij het einde van de ketting ls aan bent gekomen. De overige ls van de ketting ls uithalen.
De 2e rij begint net als de 1e rij met het begin van het complete kleurgedeelte, dus weer met geel.
Om het patroon te laten ontstaan, moet de 3e rij net vóór het complete kleurgedeelte beginnen, dus 1 vs vóór kleur geel. Op deze manier verschuift de kleur geel 1 steek naar links.
Tip: om de kleuren te laten verspringen, kijk je altijd naar de kleur van de vs van de 2 rijen eronder. De kleur altijd 1 steek naar links laten verspringen. Als het niet helemaal uitkomt, kun je een paar steken uithalen en opnieuw haken – deze steken losser resp. strakker haken om ervoor te zorgen  dat de kleuren goed uitkomen. De kleuren moeten van minimaal een halve steek tot maximaal anderhalve steek verspringen.
 

stap 3
zo maak je het

De tasdelen afzonderlijk in heeng en terugg rijen haken, daarna de tasdelen op elkaar naaien.
Een ketting ls met een compleet kleurgedeelte haken:  geel, pink, lichtblauw, donkerblauw, paars, groen, paars, donkerblauw, lichtblauw, pink.
1e rij (begin van het complete kleurgedeelte: geel): 2 ls, 1 vs in de 3e ls vanaf de nld. Dan * 1 ls, vs om de ketting van ls, vanaf * herh.
2e rij (begin van het complete kleurgedeelte: geel): 2 ls, dan * 1 vs om de volg ls, 1 ls, vanaf * herh. Met 1 vs om de laatste ls de rij beëindigen.
3e rij (begin 1 s voor het kleurgedeelte geel): 2 ls, dan * 1 vs om de volg ls, 1 ls, vanaf * herh. Met 1 vs om de laatste ls de rij beëindigen.
De 3e rij herh tot het haakwerk ca. 26 cm lang is. Daarbij altijd rekening houden met de kleur van de vs van 2 rijen eronder. De kleur steeds 1 steek laten verspringen.
Het 2e tasdeel op dezelfde manier haken.

 

Tas sluiten
Beide gehaakte delen op elkaar leggen (goede kanten op elkaar). De onderranden en de zijranden op elkaar naaien. Dan bij de bovenrand met Regatta 4 toeren afwisselend vs en ls haken. Elke toer met 1 hvs sluiten.

 

Schouderbanden
Voor een schouderband met Regatta een ketting ls van 65 cm haken (houd er rekening mee dat de schouderband tijdens het dragen van de tas langer wordt).
1e rij: in elke s 1 vs haken. Daarbij de 1e vs in de 2e ls vanaf de nld. 1 keer-ls, werk keren.
2e - 6e rij: in elke s 1 vs haken. 1 keer-ls, werk keren. Na de laatste rij geen keer-ls meer haken.

 

AFWERKING
De schouderbanden bij de bovenrand van de tas vastnaaien, zie fotpo.
Bij de ketting ls de ls die niet nodig zijn, uithalen en de instoppen.