HOE MOET JE RONDBREIEN?
Met rondbreien haak je nooit meer af bij het in elkaar zetten van je breiwerk! Bespaar jezelf wat tijd en brei je trui of cardigan op rondbreinaalden met een van onze vele rondbreimodellen. In deze blog geven we je enkele tips om je op weg te helpen!
RONDBREIEN: DE BASIS
Rondbreien kan je op twee manieren. Op 5 breinaalden met 2 punten of met rondbreinaalden. Je blijft in het rond breien zonder te stoppen, telkens langs de goede kant van je breiwerk. Zo creëer je een tube of cilinder, waardoor je minder of zelfs geen werk hebt met het in elkaar zetten van je verschillende panden. Het is een gemakkelijke techniek voor sokken, handschoenen en mutsen, maar ook truien en cardigans kan je breien op je rondbreinaalden.
Nieuw in de (rond)breiwereld? Met onderstaande tutorial leren we je de basis van het rondbreien. Rondbreien is zowel voor beginners als voor gevorderden!
TOP-DOWN OF BOTTOM-UP RONDBREIEN
Bij top-down breien begin je bovenaan bij de hals en brei je naar beneden. Je breit je trui door steken te meerderen en opzij te zetten voor de mouwen. Zo hoef je achteraf niets meer in elkaar te zetten. Trui Evy uit het breimagazine nr. 19 brei je top-down.
Bottom-up breien heeft dezelfde voordelen als top-down breien, maar je werkt gewoon omgekeerd. Eerst brei je de mouwen apart, dan het lijf en bij het passen zet je alles samen en brei je door naar de hals.
Trui Ellen uit het breimagazine nr. 19 brei je bottom-up.
Naast het eenvoudiger in elkaar zetten van je breiwerk, is rondbreien ook handig om je model tussendoor eens te passen. Het geeft je de flexibiliteit om aanpassingen te doen terwijl je bezig bent.
JACQUARD BREIEN
Ook voor jacquard breien is het dagelijkse om je patroon te lezen als je kiest voor rondbreien. Enkele tips:
Neem een dikke naald als je maar een deel van de trui in jaquard breit, zo heb je minder kans op samentrekken van de steken.
- Gebruik de methode om continentaal, draad in de linkerhand, en Europees, draad in de rechterhand, te breien. Zo hou je beide draden altijd vast en wordt de spanning gelijkmatiger verdeeld. Oefening baart kunst met onze tutorial Inbreien - Continentaal en Europees samen.
- Als je strepen breit, zal je altijd het begin en einde van een toer zien. Maar met de methode Rondbreien kleurenwissel kan je de strepen mooi laten doorlopen!
KEEP CALM AND KEEP ON KNITTING
Laat je niet ontmoedigen! Het lijkt allemaal moeilijker dan het is … Rondbreien heeft net erg veel voordelen en laat je eenvoudiger werken. En natuurlijk zijn wij er om het je te leren! Op ons YouTubekanaal vind je tal van breitutorials om je bij te staan wanneer je het even niet meer weet. Of laat je inspireren door onderstaande voorbeelden.
TOPTIP: RONDBREISET
Zin om te starten met rondbreien? Schaf meteen onze set rondbreinaalden van berkenhout aan. Berk is een zeer harde houtsoort, de naalden buigen dus niet door.
Nog enkele voordelen:
- Ze voelen warm aan, waardoor breien nog comfortabeler en soepeler gaat.
- Ze glijden goed, zelfs bij klamme handen, en zijn bruikbaar bij elke temperatuur.
- De scherpe punt maakt breien makkelijker.
- Ze zijn duurzaam en sterk, en dus lang inzetbaar voor al je breiprojecten.




RONDBREITIPS
Om van je (volgende) rondbreiproject een succes te maken, willen we je nog wat extra tips meegeven.
- Proeflapje: brei altijd een proeflapje met je rondbreinaalden. De stekenverhouding kan anders zijn.
- Markeren: markeer telkens het begin van een nieuwe ronde. Zo raak je de tel niet kwijt.
- Heen en weer breien: je kan ook heen en weer breien op rondbreinaalden. Vooral als je heel wat steken te verwerken hebt, is het handig!
- Magic loop: rondbreien kan ook met weinig steken. Onze tutorial 'Rondbreien met weinig steken' leert je de ‘magic loop’.
- Valse naad of faux seam: het voordeel van rondbreien is breien zonder naden, maar soms zijn naden wel gewenst. Ze helpen met de structuur van het model, geven meer steun en blijven beter verticaal hangen. Bij rondbreien gebruiken we daarom een valse naad. Dat doe je zo: brei de steek in het midden onder de arm als een averechte steek (plaats een stekenmarkeerder om aan te duiden). Zo krijg je een optische naad. Om extra steun te geven, vooral bij modellen met een grote steek met dunne draad, kan je de steek achteraf nog eens extra mazen.
- Mooi in vorm: om meer vorm te krijgen in de trui worden er vaak verkorte toeren gebruikt. Vooral op borsthoogte. Dan brei je niet helemaal tot het einde van het voorpand, keer je het werk en brei je terug. Dit doe je enkele keren zodat er een extra stuk ontstaat. Met onze tutorial 'Verkorte toeren breien op rondbreinaalden' leer je verkorte toeren breien.
- Wishlist: als echte breifan kan een verwisselbare rondbreiset toch niet missen in jouw hobbykamer? De set bevat verschillende diktes van kwaliteitsvolle houten rondbreinaalden en verschillende lengtes van draad. Zo kan je elk project aan! Misschien een leuke tip voor je kerstlijst?
- Ergonomisch: met rondbreien hou je de naalden anders vast, waardoor je een betere houding kan aannemen tijdens het breien.
- Onderweg: omdat je rondbreiwerk op draden hangt, is het makkelijker overal mee naartoe te nemen. Op reis, op de trein of tijdens de lunch op het werk!
Klaar om te beginnen? Laat je leiden door onze projecten hierboven en deel jouw creatie met #madewithveritas.