Selecteer je taal / Choisissez votre langue

De basistechnieken bij parelen: goed begonnen = half gewonnen.

Yes, you can! Parelen is voor iedereen. Daarom zetten we hieronder een aantal basistechnieken op een rij. Combineer ze met elkaar en pas ze toe bij het maken van armbanden, kettingen, … zodat je pareltjes van juwelen kan maken. Met onze handige tekeningen creëer jij stap-voor-stap wat je maar wilt.

Basistechniek 1: ringetje openen

Wat?

Om de sterkte en vorm van een ringetje te bewaren open je het altijd zijwaarts. 

 

Hoe?

- Neem het ringetje vast met 2 tangetjes of met een tangetje en je duim en wijsvinger.

- Open het door de 2 uiteinden zijwaarts van elkaar weg te bewegen.

- Hang vervolgens het hangertje of de ketting eraan. 

- Sluit het ringetje weer met een zijwaartse beweging. 

- Open het ringetje nooit in het verlengde van het ringetje.

Basistechniek 2: oogje maken

Wat?

Deze techniek gebruik je vaak bij het maken van een hangertje of bij kettelen (kleine schakeltjes samenvoegen tot 1 ketting). Met een rondtoptang vorm je het oogje rond de tang.

 

Hoe?

- Neem een oogstift als je verschillende schakeltjes wilt maken. Je kunt ook een nietstift of een stuk metaaldraad gebruiken.

- Rijg de parel aan en knip met een kniptang de metaaldraad ongeveer 1 cm boven de parel af. Let op dat je de kniptang met het platte gedeelte naar de parel gericht houdt. Zo knip je de metaaldraad recht af. 

- Buig de metaaldraad 90° om, zodat de parel mooi klem komt te zitten. 

- Gebruik een rondtoptang om het oogje rond te maken. Neem met de rondtoptang het uiteinde van de metaaldraad vast en maak een draaibeweging, zodat de metaaldraad zich errond vormt. 

- Werk het oogje verder af. In deze stap kun je het ook eerst bevestigen op de plaats waar het hangertje moet komen.

Basistechniek 3: knijpkraal plaatsen

Wat?

Als je parels op een touwtje rijgt, kun je dit mooi bevestigen aan een ringetje met een knijpkraal. 

 

Hoe?

- Rijg de knijpkraal als laatste aan de draad.

- Ga met de draad door het ringetje van een slotje.

- Rijg de draad weer door de knijpkraal. Zorg dat deze niet te ver van het slotje zit. Knijp de kraal dicht met een (fijne) platbektang. Zorg dat het uiteinde van de draad niet te kort is.

- Zorg ervoor dat het uiteinde van de draad nog door enkele parels teruggaat. Zo is de draad onzichtbaar en zal deze beter blijven zitten. Knip de rest af. Doe nu hetzelfde aan de andere kant van de draad om een ringetje te bevestigen.

- TIP: als je de andere kant afwerkt, ga dan in stap 3 al meteen enkele parels verder met de draad. Zo kun je de draad mooi aanspannen voor je deze dichtknijpt. 

Basitechniek 4: schuifknoop maken

Wat?

Werk je bandje met (satijn)koord af met een schuifknoop langs beide kanten. Zo heb je geen losse eindjes hangen maar kan je je armbandje wel verstellen in grootte en makkelijk aan- en uittrekken. 

 

Hoe?

  1. Leg het armbandje met de 2 uiteinden in tegengestelde richting boven elkaar. Maak met het rechter uiteinde een lus naar links. Ga nu terug naar rechts en hou de lus tegen met je vingers.
  2. Ga met het rechter uiteinde van links naar rechts rond de gevormde lus en het andere uiteinde. Hoe langer je de knoop wilt, hoe meer je rond de lus wikkelt. Ga dan met het uiteinde door de lus. Trek beide kanten van het koord aan om de knoop strak te maken. Let op dat je aan de juiste koorduiteinden trekt, niet aan het vrije uiteinde.
  3. De knoop is strak en kan over het andere uiteinde verschuiven. Pas het armbandje aan en zie waar de knoop aan het andere uiteinde moet komen.
  4. Maak met het linker uiteinde dezelfde knoop in spiegelbeeld. Maak met het linker uiteinde een lus naar rechts. Ga nu terug naar links en hou de lus tegen met je vingers.
  5. Ga met het linker uiteinde van rechts naar links rond de lus en het andere koord. Maak hetzelfde aantal omwikkelingen als bij de vorige knoop. Ga dan met het uiteinde door de lus. Trek beide kanten van het koord aan om de knoop strak te maken.
  6. Knip de losse uiteinden af tot dicht bij de knoop. Voor de afwerking kan je voorzichtig een vlam dicht bij het uiteinde houden om het een beetje te doen smelten: zo zal het touw minder snel uitrafelen en beter blijven zitten.

Basistechniek 5: macramé knoop

Wat?

Werk je bandje met (satijn)koord af met een macramé knoop. Door deze extra knoop kan je je bandje verstellen in grootte en makkelijk aan- en uittrekken. De uiteinden van het bandje blijven zichtbaar.

 

Hoe?

  1. Leg het armbandje met de 2 uiteinden in tegengestelde richting naast elkaar. Neem een nieuw stuk koord van +-20 cm en bepaal het midden. Leg het onder de 2 koorden van het armbandje. Haal nu het linkse deel van het koord (A) over de 2 kernkoorden van het armbandje en maak een lus.
  2. Leg nu het rechter deel van het koord (B) over het koord A.
  3. Haal koord B achter de 2 kernkoorden van het armbandje en door de lus van koord  A naar voor. Trek koord A naar rechts aan en koord B naar links. Doe dit strak genoeg, maar zorg ervoor dat de knoop nog kan schuiven over de 2 kernkoorden.
  4. Herhaal de vorige stappen, maar dan in spiegelbeeld. Zorg ervoor dat koord A steeds bovenaan ligt en koord B steeds langs achter door de lus van koord A gaat. 
  5. Herhaal deze stap tot je de gewenste lengte hebt. Trek de laatste knoop goed aan, maar zorg ervoor dat hij nog steeds kan schuiven. Knip de uiteinden kort af. Voor de afwerking kan je voorzichtig een vlam dicht bij het uiteinde houden om het een beetje te doen smelten: zo zal het touw minder snel uitrafelen en beter blijven zitten.
  6. Leg een knoopje in de uiteinden van het armbandje zodat ze niet door de macramé knoop kunnen schieten.

Basistechniek 6: platte eindknoop maken

Wat?

Maak je een armbandje met parels en elastisch garen, dan kan je het best eindigen met een platte eindknoop. 

 

Hoe?

  1. Leg het armbandje met de 2 uiteinden in tegengestelde richting boven elkaar.
  2. Ga met het linker uiteinde langs achter rond het rechter uiteinde. Trek het geheel aan.
  3. Maak nog een knoop, maar andersom. Ga nu met het linker uiteinde langs voor rond het rechter uiteinde.
  4.  Ga voor een extra stevige knoop nog eens door de lus met het linker uiteinde. Trek nu strak aan. Verstevig de knoop met een druppeltje juwelenlijm of met nagellak.

Basistechniek 7: bloemetje maken met parels

Wat?

Gebruik deze techniek om bloemetjes met parels toe te voegen aan al je creaties. Maak ze allemaal achter elkaar, maak er maar eentje of spreid ze met nog enkele parels er tussenin, de opties zijn eindeloos. Afhankelijk van de grootte van de parels ga je misschien meer of minder pareltjes nodig hebben om je bloem mooi rond te krijgen.

 

Hoe?

  1. Rijg 5 parels in kleur 1 aan de elastische nylondraad.
    Rijg vervolgens 1 parel in kleur 2 aan de draad. 
  2. Ga met de draad in tegengestelde richting door de eerste parel.
  3. Trek de draad door. 
  4. Rijg nog 2 parels in kleur 1 aan de draad. 
  5. Ga met de draad door de 5e parel en trek goed aan.
    Je hebt nu 1 bloem gemaakt.

Platbektang 

Met deze tang knijp je een knijpkraal plat of maak je een ringetje open. Het is een verlengstuk van je vingers waarmee je gemakkelijk iets kunt fixeren of klemmen. Merk op dat de tang geen ribbels heeft aan de binnenkant, om de parels en onderdelen niet te beschadigen.

Fijne plakbektang

Hetzelfde als de platbektang, maar dan voor het fijnere werk. Met zijn gebogen punt kun je makkelijker fijne handelingen uitvoeren en kan je makkelijker de moeilijke plekjes bereiken. Je gebruikt hem voor platknijpen, klemmen of fixeren. De tang heeft geen ribbels aan de binnenkant, om de parels en onderdelen niet te beschadigen.

Kniptang

Met deze tang knip je een oog- of nietstift af op de juiste lengte. Ook het verwerken van metaaldraad gaat vlot met deze tang. Let op: knip altijd met de platte kant van de tang richting de parel. Zo krijg je een mooi recht einde van de draad.  

Rondtoptang 

Met deze tang maak je een oogje aan het uiteinde van je oog- of nietstift. Kies zelf hoe groot je het oogje maakt door meer of minder op de punten van de tang te werken.

Ontdek het uigebreid assortiment parels in je favoriete Veritas!