Start to knit voor absolute beginners
Wil je graag beginnen met breien? Wij helpen je uit de nood met slimme tips & tricks en filmpjes voor beginnende breiers.
  • Home
  • Blog
  • Start to knit voor absolute beginners

Start to knit voor absolute beginners

Wil je graag beginnen met breien, maar weet je niet hoe? Wij helpen je uit de nood met slimme tips & tricks en filmpjes voor beginnende breiers. Even goed opletten, breinaalden en breiwol in huis halen en jij kunt aan de slag! 

Wat heb je nodig?

Breinaalden en wol zijn essentieel om te kunnen breien. Breinaalden bestaan in verschillende materialen: plastic, hout, bamboe en aluminium. Als beginnende breier neem je best houten of bamboe breinaalden. Ze zijn minder stroef dan plastic of aluminium exemplaren, waardoor je meer controle hebt en minder steken zult laten vallen. 

Kies wol die niet al te dun is, geschikt voor breinaalden nummer 5 of 6. Op het etiket van de wol vind je die gegevens. Koop ook beter niet meteen té dure wol. Beschouw je eerste breiwerk als een proefprojectje. 

Dé perfecte breiwol voor beginners? Dat is onze Sierra-wol. Niet te dik, niet te dun én je neemt 'm mee naar huis voor een klein prijsje. Kies uit 5 mooie kleuren. 

Steken opzetten

Het eerste wat je moet leren is het opzetten van steken, meteen ook de eerste rij steken. Je hoeft niet bang te zijn, het is minder moeilijk dan het eruitziet! Tip: zet niet te strak op, want anders is het lastig om de eerste naald te breien. Merk je dat je toch te strak opzet? Begin opnieuw en gebruik een naald die één maatje dikker is. Als je start met de rest van je breiwerk, neem je terug de naalddikte die bij het patroon hoort. 

Het filmpje hieronder toont je hoe je steken opzet. 

Rechte steek

Heb je het opzetten van steken onder de knie? Dan kun je verder met het breien van een rechte steek. Rechte en averechte steken maak je door nieuwe lussen te maken in lussen die je al gemaakt hebt. Je leert het in het filmpje hieronder. 

Averechte steek

Bij de averechte steek maak je de steek niet van voren naar achteren, maar van achteren naar voren. Een volledig recht gebreid werkje ziet er net hetzelfde uit als een volledig averecht gebreid werkje. Kies dus gerust voor de steek die jij het makkelijkst vindt. 

Je kan rechte en averechte steken zowel per rij als per steek afwisselen. Als je afwisselend een rij rechte steken en een rij averechte steken breit, krijg je de tricotsteek. Dan brei je rechte steken aan de voorkant en averechte steken aan de achterkant. Als je in dezelfde rij afwisselend rechte en averechte steken breit, krijg je de boordsteek. Dan brei je zowel aan de voor- als aan de achterkant rechte en averechte steken. 

Aan de slag

Voor je aan je eerste breiwerk begint, maak je beter eerst een paar proeflapjes. Heb je de technieken uit bovenstaande filmpjes onder de knie? Bekijk dan de andere filmpjes van de playlist ‘Breien voor beginners’ om nog meer bij te leren.

Ben je klaar voor je eerste projectje? Start dan met een gemakkelijk idee, zoals deze glittersjaal en -muts in ribbelsteek of degradé sweater met bijbehorende sjaal en haarband. Later kun je aan de slag met moeilijkere breiwerkjes. Onze gratis ideetjes kan je terugvinden via deze link. Nog meer inspiratie vind je in ons Creatief Magazine nr. 11: Breien.

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om te beginnen met breien, maar kun je nog een extra duwtje in de rug gebruiken? Volg dan een cursus zoals de workshop ‘leren breien in 5 lessen’. Supergezellig!

Ook leuk: start samen met vriendinnen een breiclubje op. Een wijntje en wat hapjes erbij en dat worden gegarandeerd leuke avonden. Succes! 

Veritas instagram

Nieuwsbrief

Ontvang tips, trends, kortingen en nog véél meer in je inbox.
Inschrijven