Veerle Maes – Haken klassiek? Nee hoor!

Veerle Maes (61) is al haar hele leven in de ban van draadjes en stofjes. Goed tien jaar geleden begon ze met het haken van juwelen, na een aantal creatieve omzwervingen via weven, patchwork, kleren naaien… Kenmerkend aan haar werk zijn de kleurencombinaties, het gebruik van natuurlijke materialen – vooral zijde – en de fijnheid: ze gebruikt hoofdzakelijk een haaknaald nummer 1.

Ik hou van: “Kleur (en ook buiten de lijntjes kleuren), koken (en eten), mijn Spaanse les (de beste avond van de week), Gent (de stad waar ik woon), mijn man en onze twee wijze kinderen, reizen…”

Ik word gelukkig van: “Schoonheid: een tentoonstelling, kijkboeken, fietsen, wandelen door mijn geliefde Gent en documentaires bekijken op tv. Ik zoek schoonheid ook op om even te vluchten van de negatieve manier waarop mensen soms met elkaar omgaan.”

Ik ben trots op: “Mijn blog die ik nu al tien jaar onderhoud en mijn onuitputtelijke inspiratie. Die kan van overal komen: kijkboeken, tentoonstellingen, een stuk stof of juwelen uit andere materialen. Terwijl ik bezig ben met haken, gaan er weer nieuwe ideeën door mijn hoofd. Inspiratie is voor mij een niet te stoppen stroom van leuke prikkels, jeukende vingers, voldoening.”

Voor Atelier Veritas maakte ik: “In de ontwerpen die ik heb gemaakt voor Atelier Veritas zitten toch wel een aantal aspecten die echt ‘Nevousinstallezpas’ zijn: het zijn juwelen, ik gebruikte materialen die in eerste instantie niet bedoeld zijn om er juwelen mee te haken, er blijft ruimte voor eigen creativiteit (andere kleuren, andere kralen, meer of minder haakwerk). Ik maak nooit twee keer hetzelfde juweel, al mijn creaties zijn unieke stukken. Voor deze ontwerpen voor Atelier Veritas is het de eerste keer dat ik patronen heb uitgeschreven.”