Breien & haken

Niets zo schattig als een klein mensje met een grotemensencardigan. In een kleinemensenmaat dan wel. Brei je Ulla als cadeautje voor je dochter, je nichtje of je metekindje?

Download de werkomschrijving: 
PDF icon 42165_NL.pdf
Deel dit op: 

Wat heb je nodig?

Aluminium breinaalden 1p. 40cm

Kleur: 999
€ 3,00/stuk
Basisbreinaalden van aluminium, ontworpen voor Veritas. Instapprijs. Een must have voor beginnende breisters.Meer informatie
Aantal: 1

Wolnaalden nr. 1-3-5

Kleur: 223
€ 2,49/stuk
Met wol- of maasnaalden kan je je breiwerkje mooi afwerken. Deze naalden zijn dikker en hebben een groter oog dan gewone naainaalden waardoor je dikkere draad of wol moeiteloos kan inrijgen. - 3 stuks op kaart: nr. 1, nr. 3 en nr. 5.Meer informatie
Aantal: 1

Drop

Kleur: 900611
€ 4,99/stuk
Een luchtige cardigan voor jou, een superschattige trui voor je dochter, ... Met deze zachte pluizige wol met subtiele spikkels brei of haak je de tofste spullen.Meer informatie
Aantal: 3

Stappenplan

Bij je bestelling sturen we je een werkbeschrijving mee die je stap voor stap uitlegt hoe je dit idee kunt maken. Kies hieronder de taal waarin je dit stappenplan wenst te ontvangen.

Ga zelf aan de slag met de Atelier box

€ 20,46

Kies

Eventuele kortingen worden verrekend in het winkelmandje.
  • 1 x Aluminium breinaalden 1p. 40cm (No Color)
  • 1 x Wolnaalden nr. 1-3-5 (No Color)
  • 3 x Drop (Roze/Fuchsia)

Hoe maak je het?

Gebruikte steken
Stekenverhouding
Zo maak je het
Gebruikte steken

Boordsteek 1/1

  • 1e rij: afwisselend 1 rechte en 1 averechte steek breien.
  • 2e rij en alle volgende rijen: de steken breien zoals ze zich voordoen (recht boven recht en averecht boven averecht).

Rechte tricotsteek

  • 1e rij: alle steken recht breien.
  • 2e rij: alle steken averecht breien.

Deze twee rijen steeds herhalen.

Stekenverhouding

10 x 10 cm = 14 steken x 24 rijen.

Zo maak je het

Rugpand
Zet 61 (69) steken op naalden 5 mm en brei 5 centimeter in boordsteek 1/1.
Brei verder in rechte tricotsteek tot een totale hoogte van 23 (27) cm.
Zet voor de armsgaten in de volgende 6 rijen telkens aan het begin van de naald 2 x 2 steken en 1 x 1 steek af, je hebt dan nog 51 (59) steken op je naald.
Brei verder in rechte tricotsteek tot een totale hoogte van 39 (44) centimeter en zet voor de halsuitsnijding de middelste 9 (11) steken af en werk elke helft afzonderlijk af.
Brei eerst de helft af waaraan de draad hangt, de steken van de andere helft laat je gewoon op je naald rusten.
Brei de naald verder uit en keer het werk. Zet aan het begin van de naald (dit is de averechte kant van het werk) voor de schouders de eerste vier steken af. Brei verder tot aan de halsuitsnijding, keer het werk en zet terug de eerste 8 steken af, brei de naald verder uit. Keer het werk en zet aan het begin van de naald  terug 4 steken af, brei de naald verder uit. Keer het werk, aan de halskant moeten er nu geen steken meer geminderd worden. Brei de naald, keer het werk en zet de laatste 5 (8) steken af.
Neem nu een nieuwe draad en brei de andere helft met de steken die op wacht stonden. Begin te breien aan de halskant met een averechte rij. Keer het werk en zet aan de rechte kant voor de schouders de eerste 4 steken af, brei de naald uit. Keer het werk en zet aan de averechte kant de eerste 8 steken af, brei de naald verder uit. Keer het werk en zet de eerste 4 steken af, brei de naald uit. Keer het werk, aan de halsuitsnijding moeten er geen steken meer worden afgezet. Brei de naald, keer het werk en zet de laatste 5 (8) steken af.

Voorpand
Zet 27 (31) steken op met naalden 5 mm en brei 5 centimeter in boordsteek 1/1.
Brei verder in rechte tricotsteek tot een totale hoogte van 23 (27) cm.
Zet voor de armsgaten in de volgende 6 rijen telkens aan het begin van de naald 2 x 2 steken en 1 x 1 steek af, je hebt dan nog 22 (26) steken op je naald.
Begin bij een hoogte van 23 (27) cm eveneens met de minderingen voor de halsuitsnijding. Minder elke 4e rij 1 steek, herhaal dit 5 (6) keer en minder dan elke 6e rij 1 steek, herhaal dit 4 keer.
Als het werk in totaal 39 (44) cm meet, begin je ook te minderen voor de schouders.
Zet aan het begin van de naald (dit is de averechte kant van het werk) de eerste vier steken af. Blijf minderen op dezelfde wijze als bij het rugpand, dus nog één keer 4 steken en tot slot 5 (8) steken.
Brei het tweede voorpand in spiegelbeeld.

Mouwen
Zet 30 (32) steken op met naalden 5 mm en brei 5 centimeter in boordsteek 1/1.
Brei verder in rechte tricotsteek en meerder elke 8e naald aan beide kanten 1 steek, doe dit 6 (8) keer. Je hebt dan in totaal 42 (48) steken op je naald. 
Brei tot een totale hoogte van 32 (34) cm en begin dan aan beide kanten elke rechte naald als volgt te minderen: 1 keer 4 steken, 1 (2) keer 3 steken, 2 keer 2 steken, 2 keer 1 steek, 1 keer 3 steken. Zet in de volgende rechte naald de resterende 10 steken in één keer, losjes af. 

Afwerking
Span de verschillende delen op een zachte ondergrond op (bv. een kinderspeelmat of een yogamatje). Besproei de opgespannen delen licht met een plantenspuit. Laat dit zo minimaal 24 uur drogen.
Maas de schoudernaden van het voor- en achterpand aan elkaar.
Vouw de mouw dubbel om het midden te bepalen, maak dit middenpunt vast aan de schoudernaad met een speldje. Maas de mouw vast. Herhaal dit voor de andere mouw. Sluit tot slot de zij- en mouwnaden.  
Zet 165 steken op met naalden 5 mm en brei 5 cm in boordsteek 1/1. Zet dan alle steken zeer losjes af en maas de boord rondom de halsrand aan de cardigan.
Naai de knopen aan.
Stop alle draadjes in.