Voor de Leergierige beginners - Naaien

Dit duo van vilt wil je toch meteen hebben? Eerst aan de slag, en dan pronken ermee!

Download de werkomschrijving: 
PDF icon 40725_NL.pdf
Deel dit op: 

Wat heb je nodig?

Vilt 3 mm - per meter

Kleur: Grijs
€ 7,99/meter

- Vilt is stevig en rafelt niet, zodat je het kunt gebruiken voor tal van projecten: een juweel, accessoires of hoeden. Deze heeft een ideale dikte om je creaties sterk en toch soepel te maken.

- Stofbreedte 90 cm.

- 100% polyester.

Meer informatie
Aantal: 110cm

Imitatieleder zwart 30x42cm

Kleur: Zwart
€ 7,99/stuk
- Met dit imitatieleder maak je de mooiste creaties, van een leuk handtasje tot een coole sleutelhanger of een handige portemonnee.

- 30 x 42 cm.

Meer informatie
Aantal: 1

Tasgreep

Kleur: Zwart
€ 15,50/stuk

Met deze tasgrepen kun je een zelfgemaakte tas tot in de puntjes afwerken of je kunt ze gebruiken om een beschadigd exemplaar te herstellen. De grepen zijn gemaakt van imitatieleder en passen op verschillende tassen. 

- 60 cm

- 2 stuks op kaart

- Bijhorende tasbodem verkrijgbaar 

Meer informatie
Aantal: 1

Metalen rits - zilverkleurig - tandjes 3 mm - niet deelbaar

Kleur: 580
€ 2,55/stuk

Dit is een metalen rits van uitstekende kwaliteit. Ze kan gebruikt worden voor broeken, maar net zo goed voor rokken, tasjes, enz … Perfect voor een herstelling of wanneer je zelf je kledij maakt.

- Niet deelbaar

- 1 schuiver

Meer informatie
Meer kleuren
Aantal: 1

10 drukknopen 'sport en camping' zwart 15 mm

Kleur: Zwart
€ 9,99/stuk

Zwarte drukknopen met een zware sluiting. Heel geschikt voor robuustere toepassingen, bijvoorbeeld sportkleding of campingartikelen, ruwe leersoorten of tentstoffen.

- Vastzetbaar met hamer of vario-tang.

- Messing, roestvrij.

- 15 mm.

- 10 stuks op kaart.

Meer informatie
Aantal: 1

Atelier Box

Kleur: N00
€ 0,00/stuk

Bestel een idee en je ontvangt het in deze mooie en gratis Atelier Box. Leuk om cadeau te doen, maar minstens even leuk om voor jezelf te houden!

Meer informatie
Aantal: 1

Stappenplan

Bij je bestelling sturen we je een werkbeschrijving mee die je stap voor stap uitlegt hoe je dit idee kunt maken. Kies hieronder de taal waarin je dit stappenplan wenst te ontvangen.

Vergeet zeker niet…

Allesnaaigaren polyester 100 m

Allesnaaigaren van superieure kwaliteit en met een zijdeachtige glans en beschikbaar in fantastische kleuren. Voor al je DIY-projecten of herstellingen. Geschikt voor alle stoffen en voor verschillende steken zowel voor naaien met de hand als met de machine. 

- Geschikt voor alle soorten stoffen

- Geschikt voor naaien met de hand en met de machine

- Beschikbaar in een breed kleurengamma

- Hoge breekbestendigheid

- Pluist niet tijdens het naaien

- Geschikt voor naaien met fijnste naald vanaf NM 60

- Aanbevolen naald en naalddikte: universele naald NM 70 - 90

Meer informatie
Maat: 100 m€ 2,45/stuk

Canvas herbruikbare boodschappentas

Bedrukte tas van stevig canvas, perfect om al je creatieve spullen mee te nemen. De handvatten zijn lang genoeg om ze makkelijk over je schouder te dragen. Extra sterk, dankzij de verstevigde bodem. Perfect als alternatief voor een plastic zak.Meer informatie
€ 2,99/stuk

Ga zelf aan de slag met de Atelier box

Eventuele kortingen worden verrekend in het winkelmandje.
 • 110cm Vilt 3 mm - per meter (Grijs)
 • 1 x Imitatieleder zwart 30x42cm (Zwart)
 • 1 x Tasgreep (Zwart)
 • 1 x Metalen rits - zilverkleurig - tandjes 3 mm - niet deelbaar (Zwart)
 • 1 x 10 drukknopen 'sport en camping' zwart 15 mm (Zwart)
 • 1 x Atelier Box (No Color)

Hoe maak je het?

stap 1
dit heb je nodig
 • 105cm vilt, lichtgrijs (2000003303458)
 • Imitatieleder PU zwart (2000003438242)
 • Tasgrepen ‘Theresa Black’ van Prym (2000003013456)
 • metalen rits 18cm van YKK, kleur 580 zwart           
 • drukknopen van Prym, zwart (2000001037331)
 • Allesnaaigaren van Gütermann (2000002666561)

 

stap 2
zo maak je het

Vilt is gemakkelijk te verwerken. Het rafelt niet, dus omzomen of overlocken is niet nodig. Ook kunstleer rafelt niet en heeft dus evenmin naadafwerking nodig. Kunstleer kan wel ‘trekken’ tijdens het stikken, het gebruik van een boventransportvoet is dus aan te raden.

 

Voor deze tas gebruik je best een grotere steeklengte, dat is het mooist voor zichtbaar stiksel. We raden steeklengte 4 aan voor het vilt, en 4,5 voor het kunstleer.

 

De afgewerkte afmetingen van de tas: hoogte 30 cm, breedte 45 cm, diepte 5 cm.

 

Alle naadwaarden zijn 1 cm en zijn al inbegrepen in de afmetingen van de patroondelen zoals hieronder vermeld.

 

 • Knip uit het vilt 2 rechthoeken van 49x31 cm en 1 reep van 105x7 cm. Knip alvast ook een rechthoek van 23x31 cm voor het kleine tasje.
 • Knip beide grote rechthoeken nog eens precies doormidden langs de langste zijde en stik ze dan opnieuw op elkaar met een naadwaarde van 1 cm. Dit vormt dan de naad van de tas.
 • Stik de lange reep twee keer dwars door, telkens op 30 cm van de beide korte zijranden. Deze stiksels vormen de vouwlijnen van de zijkanten en de bodem van de tas. Om ze mooi in een hoek van 90 graden te kunnen vouwen, vouw je ze dubbel op het stiksel en pers je de vouwlijn met een stoomstrijkijzer.
 • Leg de bovenzijde van de reep gelijk met de bovenzijde van een van beide grote rechthoeken. De stoffen liggen met de VERKEERDE kanten op elkaar (de naden zijn allemaal zichtbaar aan de buitenzijde van de tas).
 • Het eerste stiksel van de reep zou dan onderaan net 1 cm boven de onderrand van de grote rechthoek moeten eindigen. Stik beide op elkaar, met de reep bovenop, en eindig precies in het eerste stiksel op de reep. Laat de naald in de stof zitten, til de persvoet omhoog en draai de reep en de rechthoek een kwartslag. De reep zal zo plooien in een hoek van 90° en vormt nu de bodem van de tas. Het volgende stiksel van de reep valt precies weer op 1 cm van de rand van de rechthoek.
 • Stik beide delen verder op elkaar vast. Let erop dat de naad in het midden van de voorzijde van de tas mooi openligt op het moment dat je er overheen stikt. Stik precies tot het tweede stiksel, laat de naald in de stof zitten en haal de persvoet omhoeg. Draai beide delen opnieuw een kwartslag, waarbij je de reep ook hier weer 90° plooit. Laat de persvoet weer zakken.
 • Stik nu de laatste lengte van beide delen op elkaar. Reep en rechthoek moeten precies gelijk eindigen.
 • Herhaal deze stappen met de tweede rechthoek. Je hebt nu je tas in vorm gestikt. Je kunt ze desgewenst van binnenuit stomen/persen om de naden nog beter in rechte hoeken te krijgen. Indien de randen niet precies gelijk eindigen, kun je voorzichtig nog wat bijknippen of bijsnijden met een rolmes.
 • Markeer de bevestigingspunten van de hengsels symmetrisch op de tas en naai ze met de hand vast. Gebruik hiervoor vierdubbel garen, dat werkt sneller.
 • Nu maken we het kleine tasje. Gebruik hiervoor het stuk vilt van 23x31 cm. Duid op de lange zijde het midden aan en markeer daar de middenlijn.
 • Langs de gemarkeerde lijn snij je nu een heel smal reepje uit het vilt van ongeveer 16,5x1 cm, net iets minder lang dan de rits. De rits komt hieronder te liggen.
 • Naai net boven de gesloten trekker de rits dicht met de hand, zodat beide ritshelften mooi bij elkaar blijven zelfs als de rits geopend is.
 • Positioneer de rits mooi centraal onder de uitgeknipte opening en stik ze rondom rond vast op het vilt. Je kunt over de ritstandjes heen stikken; uit veiligheidsoverwegingen doe je dit best met het handwiel en niet met het voetpedaal. Zo voel je meteen of de naald een metalen ritstandje raakt en kun je nog een beetje verschuiven, zodat de naald niet breekt. Let op: je kunt niet mooi vlak langs de trekker stikken, omdat deze in de weg zit. Stop daarom met stikken net voor de trekker, laat de naald in de stof zitten, zet de voet omhoog, trek de trekker langs de naald heen naar achteren waar je net gestikt hebt, zet de voet weer neer en stik verder.
 • Knip twee smalle strookjes uit het kunstleer, van 12x1,5 cm. Leg deze met de verkeerde kanten op elkaar en stik ze op elkaar.
 • Plooi dit reepje dubbel tot een lusje.
 • Vouw de rechthoek van vilt dubbel langs de rits tot een tasje en steek het leren lusje op gewenste hoogte tussen de voor- en achterzijde. Stik de drie open zijden van het vilt dicht. Je hebt nu een klein tasje, dat als aparte clutch kan dienen of dat je met een riempje aan het hengsel van de grote tas kunt vastmaken.
 • Voor het riempje knip je uit het kunstleer twee lange, smalle stroken van 40x1,5 cm. Stik ook deze met de verkeerde kanten op elkaar. (Denk aan de boventransportvoet, mocht je die hebben!)
 • Bevestig drukknopen aan beide einden van het riempje, de ene helft van een drukknoop vlak bij de rand en de bijhorende helft op zo’n 10cm daar vandaan. Als je de drukknopen nu sluit, heb je aan beide uiteinden van de riem een lus gemaakt waarmee je de riem rond het handvat kunt hangen.