Voor de Leergierige beginners - Naaien

Waar neem je je zelfgemaakte vilten tas mee naartoe: supermarkt, kantoor of stad? Zet ze in op jouw manier!

Download de werkomschrijving: 
PDF icon 40727_NL.pdf
Deel dit op: 

Wat heb je nodig?

Vilt 3 mm - per meter

Kleur: Grijs
€ 7,99/meter

- Vilt is stevig en rafelt niet, zodat je het kunt gebruiken voor tal van projecten: een juweel, accessoires of hoeden. Deze heeft een ideale dikte om je creaties sterk en toch soepel te maken.

- Stofbreedte 90 cm.

- 100% polyester.

Meer informatie
Aantal: 110cm

Imitatieleder met slangenmotief zwart 58x42cm

Kleur: Zwart
€ 14,99/stuk

- Met dit imitatielederen lapje met slangenmotief creër je zelf de mooiste spulletjes. Een toffe clutch, een hippe sleutelhanger of een handige portemonnee: wat maak jij?

- 58 x 42 cm.

Meer informatie
Aantal: 1

Tasgreep

Kleur: Zwart
€ 15,50/stuk

Met deze tasgrepen kun je een zelfgemaakte tas tot in de puntjes afwerken of je kunt ze gebruiken om een beschadigd exemplaar te herstellen. De grepen zijn gemaakt van imitatieleder en passen op verschillende tassen. 

- 60 cm

- 2 stuks op kaart

- Bijhorende tasbodem verkrijgbaar 

Meer informatie
Aantal: 1

Atelier Box

Kleur: N00
€ 0,00/stuk

Bestel een idee en je ontvangt het in deze mooie en gratis Atelier Box. Leuk om cadeau te doen, maar minstens even leuk om voor jezelf te houden!

Meer informatie
Aantal: 1

Stappenplan

Bij je bestelling sturen we je een werkbeschrijving mee die je stap voor stap uitlegt hoe je dit idee kunt maken. Kies hieronder de taal waarin je dit stappenplan wenst te ontvangen.

Vergeet zeker niet…

Allesnaaigaren polyester 100 m

Allesnaaigaren van superieure kwaliteit en met een zijdeachtige glans en beschikbaar in fantastische kleuren. Voor al je DIY-projecten of herstellingen. Geschikt voor alle stoffen en voor verschillende steken zowel voor naaien met de hand als met de machine. 

- Geschikt voor alle soorten stoffen

- Geschikt voor naaien met de hand en met de machine

- Beschikbaar in een breed kleurengamma

- Hoge breekbestendigheid

- Pluist niet tijdens het naaien

- Geschikt voor naaien met fijnste naald vanaf NM 60

- Aanbevolen naald en naalddikte: universele naald NM 70 - 90

Meer informatie
Maat: 100 m€ 2,45/stuk

Canvas herbruikbare boodschappentas

Bedrukte tas van stevig canvas, perfect om al je creatieve spullen mee te nemen. De handvatten zijn lang genoeg om ze makkelijk over je schouder te dragen. Extra sterk, dankzij de verstevigde bodem. Perfect als alternatief voor een plastic zak.Meer informatie
€ 2,99/stuk

Ga zelf aan de slag met de Atelier box

€ 39,28
Eventuele kortingen worden verrekend in het winkelmandje.
 • 110cm Vilt 3 mm - per meter (Grijs)
 • 1 x Imitatieleder met slangenmotief zwart 58x42cm (Zwart)
 • 1 x Tasgreep (Zwart)
 • 1 x Atelier Box (No Color)

Hoe maak je het?

stap 1
dit heb je nodig
 • 105cm vilt, donkergrijs (2000003352920)
 • Imitatieleder slang 58x42cm, zwart (2000003438082)
 • Tasgrepen ‘Theresa Black’ (2000003013456)
 • Allesnaaigaren van Gütermann, kleur 000 zwart (2000002667094)

 

stap 2
zo maak je het

Vilt is gemakkelijk te verwerken. Het rafelt niet, dus omzomen of overlocken is niet nodig. Vilt kun je ook met behulp van hitte en stoom in vorm brengen, en daar gaan we bij dit model met haakse naden handig gebruik van maken.  

Ook kunstleer rafelt niet en heeft evenmin naadafwerking nodig. Kunstleer kan wel ‘trekken’ tijdens het stikken, het gebruik van een boventransportvoet is dus aan te raden.

 

Voor deze tas gebruik je best een grotere steeklengte, dat is het mooist voor zichtbaar stiksel. We raden steeklengte 4 aan voor het vilt, en 4,5 voor het kunstleer.

 

Alle naadwaarden zijn 1 cm en zijn al inbegrepen in de afmetingen van de patroondelen zoals hieronder vermeld.

 

De afgewerkte afmetingen van de tas: hoogte 30 cm, breedte 45 cm, diepte 10 cm.

 

 • Knip of snij uit het vilt: twee rechthoeken van 32x49 cm, een lange reep van 10x105 cm, een rechthoek van 16x25 cm (buitenzak), een rechthoek van 11x17 cm (binnenzak). Teken al deze rechthoeken eerst op het vilt alvorens te knippen, zodat je zeker weet dat je ze zo gerangschikt hebt dat je ze allemaal uit de lap vilt kunt halen.
 • Knip uit het kunstleer een rechthoek van 10 x 57 cm.
 • Rond nu op beide grote vilten rechthoeken twee van de hoeken af, langs een van de lange zijden. Gebruik hiervoor bv. een rond bord of een kommetje.
 • Stik langs de volledige zij- en onderkant van de afgeronde rechthoeken een stiksel op 2 cm van de rand. Doe dit op beide grote rechthoeken. Meet de exacte lengte van dit stiksel. Dit stiksel mag niet langer zijn dan de reep van 105 cm lang.
 • Het stiksel is een vouwlijn, waarlangs je de randen van de tas nu in een hoek van 90° gaat brengen. Vouw daarvoor het vilt om op het stiksel en pers met stoom.
 • Plaats de kleine binnenzak symmetrisch op een van deze grote rechthoeken en stik vast. Deze kant wordt de binnenzijde van de tas.
 • Draai dezelfde rechthoek naar de andere zijde, plaats de grotere buitenzak symmetrisch op het vilt zodat je het stiksel van de binnenzak volledig bedekt. Stik nu de buitenzak vast.
 • Duid zowel op de lange reep vilt als op de leren rechthoek het midden aan van de langste zijde en markeer daar de middellijn.
 • Leg het leer boven op het vilt, beide goede kanten naar je toe, met de middellijnen precies op elkaar. Stik het leer op het vilt.
 • Duid ook op de afgeronde rechthoeken het midden aan op de onderzijde.
 • Leg het midden van de lange reep (met leer) precies op het midden van een afgeronde rechthoek. De rand van de lange reep met leer ligt precies op het stiksel van de afgeronde rechthoek, beide goede kanten naar je toe. Stik de onderzijde van de tas zo op de voorkant, stop vóór de rondingen en hecht.
 • Herhaal dit met de achterkant van de tas.
 • De rondingen naai je best op elkaar met de hand, met de laddersteek.
 • Stik nu de vier rechte zijden van de tas toe. Indien dit lastig onder je naaimachine past, kun je ook deze stukken vastnaaien met de laddersteek.
 • Knip, indien nodig, de bovenranden van de tas gelijk.
 • Voor extra stevigheid en om de tas een stoerder uiterlijk te geven, kun je de omgestoomde naden verstevigen met metalen holnieten.
 • Markeer de gewenste positie voor de tashengsels en naai ze vast met de hand. Gebruik hiervoor vierdubbel garen, dat gaat sneller.