Voor de Makers met ervaring - Breien & haken

Perfect voor een iets frissere zomerdag: deze lichte en luchtige cardigan met ajourpatroon in streelzachte Lys.
 

Download de werkomschrijving: 
PDF icon 50493_NL.pdf
Deel dit op: 

Hoe maak je het?

Stap 1
maat

S (M-L)

Stap 2
dit heb je nodig
 • 6 (7-8) bollen Lys ecru: 2000003297337 
 • breinaalden 3 mm van Prym: 2000001534557
 • wolnaald van Prym: 2000003204243
 • markeerringen van Prym: 2000001431993
 • Stekenhouder van Prym: 2000001020777
 • 6 knopen 22 mm                    
Stap 3
gebruikte steken

Boordsteek 1/1
1ste rij: afwisselend 1 rechte en 1 averechte steek breien.
2de en alle volgende rijen: de steken breien zoals ze zich voordoen (recht boven recht en averecht boven averecht.

Fantasiesteek in ajour
1ste rij: *1 omslag, 2 steken samen recht breien*. Herhaal tot het einde van de rij.
2de rij: brei alle steken averecht.
3de rij: *2 steken samen recht breien, 1 omslag*. Herhaal tot het einde van de rij.
4de rij: brei alle steken averecht.
Deze vier rijen telkens herhalen.

Kantsteek
1ste rij: de eerste en laatste steek van de rij recht breien.
2de rij: de eerste en laatste steek averecht breien.
Deze 2 rijen steeds herhalen.

Stap 4
stekenverhouding

10 x 10 cm = 22 steken x 40 rijen met breinaalden 3 mm en 1 draad in fantasiesteek in ajour

Stap 5
zo maak je het

Rugpand
Zet 110 (118-124) steken op met breinaalden 3 mm en brei 6 cm boordsteek 1/1.
Ga verder in fantasiesteek in ajour en brei de eerste en laatste steek van elke rij in kantsteek. Dit doe je als volgt: brei in de eerste en derde rij de eerste steek recht. Dan brei je verder in fantasiepatroon en de laatste steek op de naald brei je ook gewoon als kantsteek recht. In de tweede en vierde rij brei je alle steken averecht, dus ook de kantsteken.
Plaats op 39 (38-37) cm aan weerskanten een stekenmarkeerder voor de armsgaten. Ga verder tot een totale hoogte van 59,5 cm.
Kant de middelste 42 (44-46) steken heel losjes af voor de hals en brei aan elke kant nog 2 rijen verder. Kant dan de steken voor de schouders heel losjes af.

Rechtervoorpand
Zet 60 (64-68) steken op met breinaalden 3 mm en brei 6 cm boordsteek 1/1. Begin met een rechte steek. Maak na 1,5 cm boordsteek te hebben gebreid het eerste knoopsgat. Doe dit als volgt: brei 1 steek recht, 1 steek averecht, 1 steek recht, 1 steek averecht, 2 steken samen recht, een omslag en dan verder de steken breien zoals ze zich voordoen.
Ga na 6 cm boordsteek verder in fantasiepatroon in ajour en plaats de steken als volgt: brei de eerste 10 steken in boordsteek 1/1 en ga dan verder in fantasiepatroon. Brei na de 10 steken boordsteek 1/1 de eerste steek recht, brei dan verder in fantasiepatroon en eindig met 1 rechte steek.
In de teruggaande rij brei je de steken zoals ze zich voordoen. 
Maak de volgende knoopsgaten telkens met 10,5 cm ertussen, doe dit telkens als je met de goede kant naar je toe breit.
Plaats op 39 (38-37) cm op het einde van de rij een stekenmarkeerder voor het armsgat.
Brei verder tot een totale hoogte van 52 cm.
Zet de 10 steken van de boordsteek 1/1 op een stekenhouder en brei verder met de rest van de steken. Brei nog deze heengaande rij en de teruggaande en kant dan in de volgende rechte rij (als je fantasiesteek gaat breien dus) de eerste twee steken af. Doe dit telkens om de twee rijen en in het totaal 8 (8-9) keer. Brei verder tot een totale hoogte van 60 (59,5-59,5) cm.
Voor de maat S: kant de overgebleven steken heel los af.
Voor de maten M en L: kant aan halszijde nog 1 steek af en brei dan verder tot het einde van de rij. Brei nog een teruggaande rij averecht en kant dan de steken voor de schouder heel los af.

Linkervoorpand
Brei dit in spiegelbeeld van het rechtervoorpand zonder knoopsgaten.
Brei dus eerst de 6 cm boordsteek 1/1 maar begin met een averechte steek en eindig met een rechte.
Brei daarna de steken als volgt: eerst het fantasiepatroon in ajour beginnende met een rechte kantsteek en eindigend met een rechte steek, daarna de 10 steken in boordsteek 1/1 voor de boord die in het verlengde lopen van de boord waar je mee bezig was. Je eindigt dus weer met een rechte steek. 

Halsboordje
Maas eerst de schoudernaden van het voor- en rugpand aan elkaar. 
Zet de 10 steken die in wacht staan van het rechtervoorpand al breiend op een breinaald met een nieuwe draad. Raap vervolgens met de punt van de breinaald en de nieuwe draad langsheen de halsrand 30 (34-38) steken op, de kant van de rugpandafkanting 2 steken, van het rugpand zelf 43 (45-47) steken, van de andere zijkant van de rugpandafkanting 2 steken, van de halsrand van het linkervoorpand 30 (34-38) steken op. Brei de andere 10 steken die in wacht staan als laatste mee op de breinaald. 
Brei met deze steken verder in boordsteek 1/1 en maak 10,5 cm hoger dan het laatste knoopsgat nog een laatste knoopsgat. Kant na 4 cm boordsteek de steken losjes af.

Mouwen
Zet 74 (78-82) steken op en brei 6 cm boordsteek 1/1. 
Ga verder met het fantasiepatroon.
Begin en eindig elke rij met een rechte kantsteek aan de voorzijde en een averechte aan de achterkant.
Maak in de eerste rij van de derde keer fantasiepatroonherhaling (dus in de 9de rij) twee meerderingen in het begin van de rij en twee op het einde van de rij. 
Doe dit als volgt: brei de kantsteek dubbel, maak een omslag, brei de volgende twee steken elk apart in plaats van samen en ga dan gewoon verder met het fantasiepatroon. Op het einde van de rij doe je hetzelfde dus de laatste twee steken die je normaal samen zou breien, brei je nu apart en dan brei je de allerlaatste steek dubbel. Op deze manier heb je vier steken gemeerderd.
Herhaal deze meerdering nog 4 keer en doe dit telkens in de eerste rij van de 8ste, 13de, 18de en 23ste fantasieherhaling. (Je doet dit met andere woorden dus om de 20 rijen.)
Brei verder tot een totale hoogte van 34 (35-36) cm en kant de steken heel los af.

Afwerking
Block de delen apart door ze open te leggen en vast te spelden op bvb een speel- of yogamat. Bevochtig alle delen lichtjes met een plantenspuit en laat 24 uren drogen.
Als je de schoudernaden al gesloten hebt kan je het geheel nog makkelijk openleggen en zo bevochtigen. 
Maas de mouwen aan en sluit dan alle zijnaden. Naai de knoopjes op het linkervoorpand en stop alle draadjes in.
                          
Tips

 • Als je het linkervoorpand breit kan je op de plaats waar de knoop moet komen (in dezelfde rij dus waar je in het rechtervoorpand het knoopsgat gevormd hebt) een stekenmarkeerder aanbrengen.
 • Let erop bij het opzetten en afkanten dat je dit heel losjes doet want bij deze kwaliteit van wol gebeurt dit vaak te vast. Om te vermijden dat de op- en afzet te strak zou zijn kan je dit doen met een breinaald van 1 mm dikker.
 • De voorpanden kan je samen op één naald breien en de mouwen ook. Op deze manier is de kans kleiner dat je minderingen/meerderingen/ajour op ongelijke plaatsen maakt.
 • Het model heeft 3/4 mouwen. Als je deze langer wil, kan je best bij jezelf meten hoe lang die moeten zijn. Daarvoor block je eerst het achterpand en de voorpanden en sluit de schoudernaden om zo te kunnen passen. Zorg er wel voor dat je alle meerderingen van de mouwen hebt kunnen uitvoeren vooraleer je gaat passen.
 • Zorg dat je in het ajourpatroon, vooral in de eerste rij, evenveel omslagen maakt als minderingen. Concreet: bij de eerste rij van het fantasiepatroon eindig je met twee steken samen breien en dan een kantsteek. Maak niet eerst nog een lus voor die kantsteek.