Voor de Leergierige beginners - Breien & haken

Een topje met een strakke, simpele vorm maar de vlechten en franjes (die heel makkelijk te maken zijn) geven de unieke look. In plaats van franjes kan je ook aan de armsgaten vlechten maken. Dan wordt het nog strakker.

Download de werkomschrijving: 
PDF icon 40639_NL.pdf
Deel dit op: 

Wat heb je nodig?

Ligustro

Kleur: Wit/blanc
€ 2,00/stuk

Natuurlijk garen met fluffy effect op basis van katoen en linnen.

- 54% linnen - 46% katoen

- Naalddikte 3,5 mm

- Geschikt voor haken en breien

Meer informatie
Aantal: 5

Atelier Box

Kleur: N00
€ 0,00/stuk

Bestel een idee en je ontvangt het in deze mooie en gratis Atelier Box. Leuk om cadeau te doen, maar minstens even leuk om voor jezelf te houden!

Meer informatie
Aantal: 1

Stappenplan

Bij je bestelling sturen we je een werkbeschrijving mee die je stap voor stap uitlegt hoe je dit idee kunt maken. Kies hieronder de taal waarin je dit stappenplan wenst te ontvangen.

Vergeet zeker niet…

Aluminium breinaald 1p. 40cm

Deze aluminium breinaalden met knop zijn van de allerhoogste kwaliteit. Ze zijn glad, hebben geen poriën en roesten niet, waardoor ze optimaal glijden. Ook zijn deze breinaalden niet te stomp en niet te puntig, zodat het splijten van de draad bij het breien vrijwel onmogelijk is. Kortom, een plezier om mee te breien. De knoppen van de naalden zijn gecodeerd naar kleur en nummering, zodat ze gemakkelijk onderscheiden kunnen worden. De knop verhindert het afglijden van de steken. Twee jaar garantie. In verschillende maten beschikbaar.Meer informatie
Maat: 3,5 mm€ 3,65/stuk

Aluminium breinaalden 1p. 40cm

Basisbreinaalden van aluminium, ontworpen voor Veritas. Instapprijs. Een must have voor beginnende breisters.Meer informatie
Maat: 4 mm€ 3,00/stuk

Aluminium haaknaald 14cm

Deze aluminium haaknaald is van hoge kwaliteit. Vooral het extra gladde en stevige haakje en de speciale draadgleuf om gelijkmatige steken te kunnen vormen, zijn bijzonder handig. Beschikbaar in verschillende maten.

Meer informatie
Maat: 4 mm€ 2,95/stuk

Wolnaalden nr. 1-3-5

Met wol- of maasnaalden kan je je breiwerkje mooi afwerken. Deze naalden zijn dikker en hebben een groter oog dan gewone naainaalden waardoor je dikkere draad of wol moeiteloos kan inrijgen. - 3 stuks op kaart: nr. 1, nr. 3 en nr. 5.Meer informatie
Maat: One size€ 2,49/stuk

Canvas herbruikbare boodschappentas

Bedrukte tas van stevig canvas, perfect om al je creatieve spullen mee te nemen. De handvatten zijn lang genoeg om ze makkelijk over je schouder te dragen. Extra sterk, dankzij de verstevigde bodem. Perfect als alternatief voor een plastic zak.Meer informatie
€ 2,99/stuk

Ga zelf aan de slag met de Atelier box

€ 10,00

Kies

Eventuele kortingen worden verrekend in het winkelmandje.
  • 5 x Ligustro (Wit)
  • 1 x Atelier Box (No Color)

Hoe maak je het?

stap 1
gebruikte steken

Opzet:

Neem een restdraad en zet het aantal steken op met naalden 4 mm. Brei met Ligustro 5 rijen in tricotsteek. Meerder in de averechte rij. Brei de 1ste steek averecht. Meerder door met de rechterbreinaald van boven naar beneden door het eerste averechte knoopje van de hoofdkleur in de 1ste van de 5 in de hoofdkleur gebreide rijen te steken Neem deze steek op en zet hem op de linkerbreinaald. Brei deze steek averecht. Brei de volgende steek averecht. Meerder 1 steek. Herhaal afwisselend tot het einde van de rij en eindig met een steek averecht. Haal de restdraad weg.

Tricotsteek:

1ste rij: alle steken recht breien.

2de rij: alle steken averecht breien.

Deze 2 rijen steeds herhalen.

stap 2
stekenverhouding

10 x 10 cm = 22 steken x 32 rijen

Pas bij een andere stekenverhouding de breinaaldendikte aan.

stap 3
zo maak je Maria

Rugpand

Zet 52 (54-56-58) steken op op de manier zoals beschreven bij ‘opzet’ (na de opzet 103 (107-111-115) steken). Brei verder in tricotsteek met naalden 3,5 mm tot een hoogte van 24 (24-26-26) cm. Brei de laatste rij averecht. Minder voor het armsgat door aan weerszijden elke 2de rij, telkens aan het begin van de rij, 2 x 3 steken, 1 x 2 steken en 1 x 1 steek af te kanten. Minder vervolgens door aan weerszijden (in het begin en op het einde) van elke 2de rij, 2 x 2 steken samen te breien (= 81 (85-89-93) steken over).

Brei verder tot een totale hoogte van 41 (41-44-44) cm. Brei de laatste rij averecht. Kant voor de hals de middelste 21 (23-25-27) steken af. Kant vervolgens aan elke kant van de hals nogmaals 2 x 3 steken af, elke 2de rij, telkens aan het begin van de rij. Kant 3 x 4 steken af voor de schouder elke 2de rij, telkens aan het begin van de rij. Kant voor de hals tegelijkertijd 1 x 2 steken en 2 x 1 steek af, elke 2de rij, telkens aan het begin van de rij. Kant de resterende steken aan de schouders af.

 

Voorpand

Brei zoals het rugpand tot een totale hoogte van 38 (38-41-41) cm. Brei de laatste rij averecht. Kant voor de hals de middelste 12 (14-16-18) steken af. Kant vervolgens aan elke kant van de hals nogmaals 2 x 3, 2 x 2 steken en 2 x 1 steek af, elke 2de rij, telkens aan het begin van de rij. Kant af voor de schouders zoals bij het rugpand. Kant tegelijkertijd nog 2 x 1 steek af voor de hals, elke 2de rij, telkens aan het begin van de rij. Kant de resterende steken af.

 

Afwerking

Knip voor de vlecht van de zoom 75 draden van 120 (125-130-135) cm lengte (3 x 25). Vlecht de draden. Knoop er een draadje rond aan de beide kanten op een totale lengte van 92 (96-100-104) cm (eindjes inbegrepen).

Knip voor de vlecht van de hals 75 draden van 65 (68-71-74) cm lengte (3 x 25). Vlecht de draden. Knoop er een draadje rond aan de beide kanten op een totale lengte van 47 (49-51-53) cm (eindjes inbegrepen).

Naai de rechterschoudernaad dicht. Naai de vlecht van de hals eraan met grote schuine steek. Naai de 2de schoudernaad dicht.

Maak de franjes. Knip per franje 4 draden van 18 cm lengte. Leg deze draden in het midden om de haaknaald en trek deze door de steken op de rand van het armsgat. Haal de uiteinden door de lus en trek de knoop aan.

Naai de rechterzijnaad dicht. Naai de vlecht aan de zoom met grote schuine steek. Naai de 2de zijnaad dicht.

Knip indien nodig de draden van de franjes gelijk. Stop de draden in.