Voor de Absolute beginner - Naaien

Eenvoudig en elegant, dit ontwerp: of je er nu een topje, mini- of maxi-jurk van maakt, het resultaat is sowieso geslaagd.

Download de werkomschrijving: 
PDF icon 50779_NL.pdf
Deel dit op: 

Hoe maak je het?

Stap 1
maat

1 maat

Stap 2
dit heb je nodig
Stap 3
zo maak je het

- Teken het model uit op patroonpapier, zoals op de technische schetsen.
Begin met de grote rechthoek en vul de rest van de schets hierop aan. Op deze patronen is de naadwaarde niet inbegrepen. Voor rekbare stof: teken er aan de bovenkant bij de halsrand nog 3 cm naadwaarde en aan de andere randen 1 cm naadwaarde bij. Voor niet rekbare stof, kijk bij optie met beleg voor tips.
Als je een beginner bent, is het altijd slim om eerst een prototype te maken in een oefenstof, voor je in je goede stof knipt.
Zo kan je het model eens doorpassen en kan je nog aanpassingen doen, moest dat nodig zijn. 
TIP: Strijk je stof goed voor je het patroon overneemt op de stof en begint te knippen. Sommige stoffen kunnen een beetje krimpen bij het strijken (en wassen), dus zorg dat je dat doet voor je begint te knippen.

- Knip de patroondelen uit zoals aangegeven op het knipplan. 
- Overlock of naai met een zigzagsteek langs alle randen van de uitgeknipte patroondelen (tegen het rafelen).

- Werk eerst het rugpand af. Stik de 2 halve rugpanden aan elkaar. Je legt hiervoor de goede kanten van de stof op elkaar. Strijk de naden open. (A)
- Werk dan de armsgaten af van het rug- en voorpand door 1 cm om te vouwen en zo dicht mogelijk tegen de rand van de stof toe te stikken. (B)
- Plooi de halsrand om en stik op 2,5 cm van de vouw zodat je een tunnel krijgt waar daarna een lint kan doorgetrokken worden. (* deze stap vervangen door beleg indien gewenst) (C)
- Leg het rug- en voorpand met de goede kant van de stof op elkaar en stik de zijnaden toe.  Strijk de naad open, dit zorgt ervoor dat je stof mooier gaat vallen. (D)
- Stik de zoom aan de onderkant om. Vouw hiervoor 1 cm om en stik zo dicht mogelijk tegen de rand van de stof. (E)

Optie: met beleg 
Je kan de tunnel voor de jurk ook met een beleg maken.
Knip het patroon uit met overal 1 cm naadwaarde. Knip ook het beleg uit.
* - Leg het beleg op de bovenkant van het rugpand, met de goede kanten op elkaar. Stik het beleg aan bovenkant en strijk de naden open. Vouw het beleg om en stik op 2,5 cm zodat er ook een tunnel ontstaat.

Afwerking

- Knip een lint van 100 cm. Trek het lint door de tunnel aan de halsrand aan de voor- en achterkant en leg er een knoop in. 
Je kan het lint ook strikken als extra afwerking, gebruik dan een lint van 160 cm.

Je kan dit model maken als top of als jurk, je kiest zelf de lengte! De werkbeschrijving blijft hetzelfde, enkel het patroon wordt aangepast in de lengte.
MARAH - PILLOWTOP