Voor de Absolute beginner - Naaien

Lekker casual met teenslippers of op blote voeten, of chic met een hak eronder, deze maxidress in kaftanstijl draag je op jouw manier.

Download de werkomschrijving: 
PDF icon 50543_NL.pdf
Deel dit op: 

Hoe maak je het?

Stap 1
maat

1 maat

Stap 2
dit heb je nodig
  • 3 m stof Effen polyester met dessin blauw 2000010226344 bestel hier
  • Naaigaren
  • Patroonpapier
     
stap 3
zo maak je het

-Teken het model uit op patroonpapier, zoals op de technische schets.
Begin met de grote rechthoek en vul de rest van de schets hierop aan. De naadwaarde is niet inbegrepen, dus teken er nog een naadwaarde van 1 cm bij. 
De lengte kan je zelf bepalen, maak je een lange jurk neem dan 1,50 m.
Als je een beginner bent, is het altijd slim om eerst een prototype te maken in een oefenstof, voor je in je goede stof knipt.
Zo kan je het model eens doorpassen en kan je nog aanpassingen doen, moest dat nodig zijn. 
TIP: Strijk je stof goed voor je het patroon overneemt op de stof en begint te knippen. Sommige stoffen kunnen een beetje krimpen bij het strijken (en wassen), dus zorg dat je dat doet voor je begint te knippen.

- Knip het patroon 4 x uit.
- Overlock of naai met een zigzagsteek langs alle randen van de uitgeknipte patroondelen (tegen het rafelen). Soms kan je beter even wachten tot de stukken aan elkaar gezet zijn, zo kan je de naden samen stikken.
- Stik beide bovenkanten (42 cm) aan elkaar (leg hiervoor de goede kanten van de stof op elkaar). Nu heb je 2 lange stroken. De naad die je net gestikt hebt, is de schoudernaad. Nu heb je 2 lange stroken. (A)
- Leg deze stroken naast elkaar en vanaf de schoudernaad meet je +- 28 cm naar beneden: dit is de diepte van je decolleté en rugopening. Wil je het graag wat minder diep of dieper, pas deze lengte dan aan.
- Leg de goede kanten van de stof op elkaar en stik de middenvoornaad aan elkaar. Doe dit van het einde van het decolleté tot de zoom onderaan. Doe hetzelfde voor de middenrugnaad. Strijk de naden open. (B)

- Werk nu het decolleté verder af. Strijk hiervoor de 1 cm naadwaarde om aan de halsrand en stik rondom op 0,8 cm van de vouw. Begin aan de linkerschouder, ga zo naar de achterkant aan de rugopening naar beneden, stik tot aan de middenrugnaad en ga er dwars over. Stik verder naar boven aan de rechterschouder. Ga verder naar beneden aan de voorkant naar het decolleté en kom weer naar boven aan de linkerschouder. (C) 
- Stik nu de zijnaden aan elkaar: hou +- 27 cm open aan de bovenkant voor de armopening en stik dan de zijnaad toe tot de zoom. Doe dit ook voor de andere zijnaad. Strijk naden open. (D)
- Werk de armopening af. Strijk hiervoor de 1 cm naadwaarde om en stik rondom rond.  (E)
- Stik de zoom aan de onderkant om. (F)

Afwerking kaftan

Je kan deze maxidress zo afwerken dat het een kaftan wordt. Hiervoor moet je enkel 2 knoopsgaten maken en daar een lint door trekken.

-Meet 45 cm onder de schoudernaad af. Maak 2 grote knoopsgaten van een hoogte van +- 4,3 cm door de 2 lagen van de stof heen. Dit is voor een lint van 4 cm. Als je lint breder of smalller is, pas dan de hoogte aan.
- Trek het zelfgemaakte of aangekochte lint door de knoopsgaten.
Zelf een lint maken doe je zo: 
- Knip een lange strook van 10 cm breed (dit is met naadwaarde) en minstens 150 cm.
- Vouw de strook dubbel over de lengte met de goede kanten van de stof op elkaar en stik rondom rond toe. Laat een kleine opening van 5 cm om het lint binnenstebuiten te kunnen trekken (= keeropening), strijk alles plat en stik de opening toe.

 

Afwerking
Er zijn 3 afwerkingen mogelijk.

Voor de absolute beginner kan je het model gewoon zo dragen of met een riem.
MANOU - MAXI DRESS LOS 

Of de afwerking als kaftan zoals hier beschreven.

Kijk zeker ook naar de afwerking met elastiek.
MANOU - MAXI DRESS ELASTIEK