Voor de Leergierige beginners - Breien & haken

Zomertop Lily in een andere versie, daar draai jij je hand niet voor om. Liever wat bredere schouderbandjes? Hier vind je hoe het moet!

Download de werkomschrijving: 
PDF icon 50673_NL.pdf
Deel dit op: 

Hoe maak je het?

Stap 1
maat

S (M-L-XL)

Stap 2
dit heb je nodig

4 (4-5-5) bollen Lily marineblauw: 200001027679
Breinaalden 4,5 mm van Prym: 2000001448748
Wolnaald van Prym: 2000003204243
Stekenmarkeerders: 2000001431993

Stap 3
gebruikte steken

Boordsteek 1/1
1ste rij: afwisselend 1 rechte en 1 averechte steek breien.
2de rij en alle volgende rijen: de steken breien zoals ze zich voordoen (recht boven recht en averecht boven averecht).

Rechte tricotsteek
1ste rij: alle steken recht breien.
2de rij: alle steken averecht breien.
Deze 2 rijen steeds herhalen.

Minderingen
In het begin van de rij: 1 steek recht afhalen zonder te breien, 1 steek recht breien, de afgehaalde steek over de gebreide steek halen.
Op het einde van de rij: 2 steken recht samen breien.

 

Strepenpatroon ecru/marineblauw/lichtblauw
6 rijen marineblauw
6 rijen lichtblauw
6 rijen ecru
Deze rijen steeds herhalen.

Stap 4
stekenverhouding

10 x 10 cm = 19 steken x 27 rijen met breinaalden 4,5 mm in rechte tricotsteek

Stap 5
zo maak je het

Rugpand
Zet 89 (97-102-113) steken op en brei 6 rijen boordsteek 1/1. Begin en eindig elke rij met een rechte steek.
Ga verder in rechte tricotsteek, maar begin en eindig elke rij met 6 steken boordsteek 1/1. Je begint dus met 6 steken boordsteek, dan 77 (85-93-101) steken tricotsteek en eindig met 6 steken boordsteek. Begin de rij dus weer met een rechte steek zodat het patroon van de boord onderaan mooi blijft voortlopen in de zijkanten.
Breng aan het begin en het einde van de 16de rij na de boordsteek stekenmarkeerders aan om het begin van de split te markeren.
Brei tot een totale hoogte van 32 cm en plaats in het begin en het einde van de rij een stekenmarkeerder om het begin van het armsgat te markeren. Vanaf nu begin je voor de mouwen telkens meer steken in boordsteek te breien vanaf de zijkanten. Doe dit door in elke rechte rij aan weerskanten telkens een steek extra in boordsteek te breien. 
Markeer, vier rijen verder, in de averechte rij, met twee stekenmarkeerders de 11 middelste steken.
Brei deze 11 steken vanaf de volgende rij in boordsteek 1/1 beginnend en eindigend met een rechte steek. Doe dit gedurende vier rijen en blijf aan de zijkanten de boordsteek vermeerderen.
Vanaf de volgende rij maak je nu minderingen voor de V-hals. Je doet dit als volgt: 
brei tot 2 steken voor de stekenmarkeerder die vlak voor die 11 steken zit, brei 2 steken samen, brei dan de eerste 4 steken van de boordsteek, brei steek 5 en 6 recht samen, plaats nog een stekenmarkeerder en brei dan de volgende 5 steken in boordsteek, maak dan een mindering door middel van een overhaling, brei verder de rij uit en keer.
Brei de teruggaande rij zonder minderingen te maken en keer halverwege het werk terug, dus daar waar je in de voorgaande rij een stekenmarkeerder plaatste (die nu weg mag), en werk eerst deze helft af. De andere stekenmarkeerders die de 11 steken aanduidden, mogen nu ook weg. Blijf die vijf steken aan halszijde in boordsteek breien. Minder in elke rechte rij voor de V-hals tot je in totaal 13x mindert. Het boordsteekpatroon komt nu netjes uit.
Brei verder in boordsteek tot een totale hoogte van 51 (52-53-54) cm en kant de steken losjes af.
Werk de andere helft op dezelfde manier af.

Voorpand
Maak het voorpand op dezelfde manier als het rugpand.

Afwerking
Leg de twee delen op een speel- of yogamatje en maak het werk vochtig met een plantenspuit. Laat dit 24 uur drogen.
Maas de schouderbandjes dicht en sluit de zijnaden beginnende bij de stekenmarkeerder onderaan zodat er opzij een split ontstaat aan de zijkanten tot aan de stekenmarkeerder die je plaatste op 32 cm.
Stop de draadjes in.                             

Tips
-    Als je bij de mindering waar je de overhaling gebruikt een mooier resultaat wil, schuif dan de steken tot bij het puntje van de naald zodat je de over te halen steek niet te ver moet uitrekken.

-    Als je wil dat het verschil tussen boordsteek en tricotsteek meer opvalt kan je kiezen voor de halve patentsteek, deze brei je als volgt
Halve patentsteek (optioneel)

  • Zet een oneven aantal steken op.
  • 1ste rij: afwisselend 1 averechte en 1 rechte steek breien. Belangrijk is met averecht te beginnen. Dit is een voorbereidende rij.
  • 2de rij: brei 1 steek recht, breng de draad naar de voorkant alsof je averecht zou breien en haal de volgende steek averecht af. Brei de volgende steek recht, maar breng de draad over de naald naar de achterkant zodat je een omslag maakt die over de afgehaalde steek heen ligt. Herhaal tot het einde van de rij.
  • 3de rij: brei 1 steek averecht, brei de volgende steek recht samen met de lus die eroverheen ligt. Herhaal tot het einde van de rij.
  • De rijen 2 en 3 steeds herhalen.

-    Meet het breiwerk al hangend op de breinaald, zo zullen de afmetingen het beste uitkomen.

 

Kijk voor meer inspiratie van kleurtjes en model zeker ook naar

Lily - zomertop: de top met dunne bandjes
Lily - zomertop met mouwtje: de top met een klein mouwtje