Voor de Leergierige beginners - Breien & haken

Deze luchtige cardigan krijgt een mooi effect door de gemêleerde wol die je ervoor gebruikt. Deze versie van Catania flammé is voornamelijk blauw, met een vrolijk rood spikkeltje erin. Geen gedoe met verschillende bollen wol dus...

Download de werkomschrijving: 
PDF icon 37091_NL.pdf
Deel dit op: 

Wat heb je nodig?

Catania flammé

Kleur: 124
€ 2,00/stuk

- Gemêleerde versie van de klassieke Catania, een garen van hoge kwaliteit, gemaakt van speciaal behandeld, gekamd katoen. Het glanst mooi en is fris en aangenaam om te dragen. Je kunt het met een gerust hart veelvuldig wassen. Vooral voor dunnere, lichtere stuks is dit een gedroomd materiaal. 

- 100% katoen.

- Naalddikte 2,5 - 3,5 mm.

- Geschikt voor haken en breien.

- Om de kleurvastheid te garanderen is het belangrijk dat de aangeraden wastemperatuur van 40° gerespecteerd wordt. Niet warmer, maar ook niet kouder.

Meer informatie
Aantal: 15

Atelier Box

Kleur: N00
€ 0,00/stuk

Bestel een idee en je ontvangt het in deze mooie en gratis Atelier Box. Leuk om cadeau te doen, maar minstens even leuk om voor jezelf te houden!

Meer informatie
Aantal: 1

Stappenplan

Bij je bestelling sturen we je een werkbeschrijving mee die je stap voor stap uitlegt hoe je dit idee kunt maken. Kies hieronder de taal waarin je dit stappenplan wenst te ontvangen.

Vergeet zeker niet…

Aluminium haaknaald 14cm

Deze aluminium haaknaald is van hoge kwaliteit. Vooral het extra gladde en stevige haakje en de speciale draadgleuf om gelijkmatige steken te kunnen vormen, zijn bijzonder handig. Beschikbaar in verschillende maten.

Meer informatie
Maat: 3,5 mm€ 2,95/stuk

Aluminium haaknaald 14cm

Deze aluminium haaknaald is van hoge kwaliteit. Vooral het extra gladde en stevige haakje en de speciale draadgleuf om gelijkmatige steken te kunnen vormen, zijn bijzonder handig. Beschikbaar in verschillende maten.

Meer informatie
Maat: 4 mm€ 3,00/stuk

Wolnaalden nr. 1-3-5

Met wol- of maasnaalden kan je je breiwerkje mooi afwerken. Deze naalden zijn dikker en hebben een groter oog dan gewone naainaalden waardoor je dikkere draad of wol moeiteloos kan inrijgen. - 3 stuks op kaart: nr. 1, nr. 3 en nr. 5.Meer informatie
Maat: One size€ 2,60/stuk

Canvas herbruikbare boodschappentas

Bedrukte tas van stevig canvas, perfect om al je creatieve spullen mee te nemen. De handvatten zijn lang genoeg om ze makkelijk over je schouder te dragen. Extra sterk, dankzij de verstevigde bodem. Perfect als alternatief voor een plastic zak.Meer informatie
€ 2,99/stuk

Ga zelf aan de slag met de Atelier box

Kies

Eventuele kortingen worden verrekend in het winkelmandje.
  • 15 x Catania flammé (Blauw)
  • 1 x Atelier Box (No Color)

Hoe maak je het?

stap 1
maat

S (36/38)

stap 2
gebruikte steken

heeng          = heengaande

dbst             = dubbel stokje

driev st      = drievoudig stokje

hst               = half stokje

hvs              = halve vs

ls                 = losse

nld              = naald

pg                = patroongedeelte

s                   = steek (steken)

st                  = stokje

t                    = toer (en)

terugg         = teruggaand

 

BASISTECHNIEKEN

Rij voor de opzet = vs met een beginlus:

2 ls opzetten, in de 1e ls insteken, * draad doorhalen, 1 lus doorhalen, dan 1 vs haken (= 2 lussen doorhalen), bij de onderste stekenlus van de vs insteken, vanaf * herhalen tot het betreffende aantal s bereikt is.

 

Basispatroon:

aantal steken deelbaar door 7 + 1.

Volgens haakschema werken.

De 1e tot 4e rij herhalen, eindigen met een 2e of 4e rij (= boogjes) volgens haakschema.

De grijze vlakken = het pg (1 pg = 1 boogje).

 

Meerderingen:

De 8e rij 1x, dan de 9e tot 12e rij haken. De meerderingen eindigen met de 13e en 14e nld in het haakschema. Na deze 6 rijen werden per rand anderhalf boogje gemeerderd.

stap 3
stekenverhouding

Basispatroon:

21 s (= 3 pg) en 12 rijen (= 3 pg) = 11 x 10 cm resp. 19 s = 10 cm.

Als het proeflapje niet klopt, de dikte van de naald aanpassen.

stap 4
zo maak je het

ACHTERPAND

Met haaknld 3,5 mm voor de rij met 78 vs met beginlus opzetten. Dan met haaknld 4,0 mm in basispatroon wer- ken = 11 pg (= boogjes).

 

ARMSGATEN

Na 19 rijen (= ca. 16 cm) resp. na een 3e rij van het basispatroon [= 7e rij in het haakschema] met de meerderin- gen beginnen en de volgende 7 rijen als volgt haken: 1x 8e rij, 1x 9e tot  12e rij en 1x 13e en 14e rij haken = 26 rijen (= ca. 21,5 cm).

Per rand werd 1,5 boogje gemeerderd [= 13 boogjes + aan weerszijden een halve boog] = ca. 51 cm.

 

LINKER VOORPAND

Met haaknld 4,0 mm bij de opzet van het achterpand bij 29 s [= 4 boogjes + 1 s = ca. 14,5 cm] met de 1e rij van het haakschema beginnen.

 

HALSRAND

In de 3e rij bij de halsrand een halve boog niet haken = 3,5 boogjes.

Na 21 rijen (= ca. 17,5 cm) resp. na een 1e rij van het basispatroon [= 5e rij van het haakschema] met de meer- deringen beginnen en de volgende 9 rijen als volgt haken: 1x 8e rij, 1x 9e tot 12e rij, 1x 9e tot 10e rij en 1x 13e en 14e rij = 30 rijen (= ca. 25 cm).

 

ARMSGAT

Na 23 rijen (= ca. 19,5 cm) resp. na een 3e rij van het basispatroon [= 7e rij volgens het haakschema] bij de lin- kerrand met de meerderingen beginnen en de volgende 7 rijen als volgt haken: 1x 8e rij, 1x 9e tot 12e rij en  1x 13e en 14e rij haken = 30 rijen (= ca. 25 cm).

Bij de halsrand werden 2 boogjes, bij het armsgat 1,5 boogjes gemeerderd = in totaal 7 bogen (= ca. 26 cm).

 

RECHTER VOORPAND

In spiegelbeeld t.o.v. het linker voorpand haken.

 

ACHTER- EN VOORPANDEN

Nu bij de 7 boogjes van het linker voorpand, de 14 boogjes van het achterpand en de 7 boogjes van het rech- ter voorpand [= 28 boogjes] verder haken, daarbij bij het samenvoegen van de st bij de rand in het patroon opnemen.

Na ca. 78 cm vanaf de opzet van het achterpand met een 2e of 4e rij van het haakschema het werk afwerken.

 

MOUWEN

Met de mouwkop beginnen, hiervoor met de haaknld 3,5 mm voor de opzet 22 vs met beginlus haken. Dan met haaknld 4,0 mm met de 1e rij volgens het haakschema beginnen = 3 boogjes.

Voor de meerderingen aan weerszijden de volgende 7 rijen als volgt haken: 1x 8e rij, 1x 9e tot 12e rij en 1x 13e en 14e rij = in totaal 8 rijen (= ca. 6,5 cm).

Aan weersz werd 1,5 boogje gemeerderd = 6 boogjes.

1x de 1e tot 3e rij zonder meerderingen haken.

Dan nog 7 rijen met meerderingen haken = 9 boogjes.

Na 19 rijen (= ca. 16 cm) is de mouw-kop klaar.

Bij deze 9 boogjes verder haken en het werk na ca. 58 cm vanaf de opzet met een 2e of 4e rij van het haaksche- ma eindigen.

 

AFWERKING

De panden spannen, vochtig maken en laten drogen.

Mouwnaden sluiten. Mouwen inzetten

Bij de voorranden en de halsrand een 4e rij van het haakschema [= rij met boogjes] haken, daarbij de 9 st van een boogjes steeds om een driev st of om een keer-ls de verticale randen haken, bij de schuine halsrand voor het ontbrekende boogje van ls eerst  1 driev st haken, dan met de boogjes beginnen.

Met de borduurnaald alle draden instoppen.

 

Het vest wordt van boven naar onderen toe gehaakt (zie pijlen in het schema). Begin bij het achterpand, tot de armsgaten haken, dan de beide voorpanden bij de schouders van het achterpand vasthaken en ook tot de armsgaten haken. Vanaf de armsgaten worden de voorpanden en het achterpand zonder zijnaad verder ge- haakt. De voorpanden zijn ca. 3,5 cm langer dan het achterpand, hierdoor komt de schoudernaad een beetje naar achteren toe te liggen. De mouwen ook van boven naar onderen toe haken.