Voor de Leergierige beginners - Breien & haken
Download de werkomschrijving: 
PDF icon 51061_NL.pdf
Deel dit op: 

Hoe maak je het?

Stap 1
maat

3/6 maand (9/12 maand)

Stap 2
dit heb je nodig

4(5) bollen apilou medium ecru
11 knopen 15 mm naar keuze 
Breinaalden 4,5 mm van Prym
Breinaalden 5 mm van Atelier Veritas
Wolnaald van Prym
 

Stap 3
gebruikte steken

Gerstekorrelsteek

  • 1ste rij: *één steek recht breien, één steek averecht breien *, herhalen van * tot *
  • 2de rij: de steken laten verspringen, dus boven elke rechte steek een averechte steek breien en omgekeerd.
  • Deze twee rijen steeds herhalen.

Rechte tricotsteek

  • 1ste rij: alle steken recht breien.
  • 2de rij: alle steken averecht breien.
  • Deze 2 rijen steeds herhalen.
     
Stap 4
stekenverhouding

10 x 10 cm = 17 steken x 30 rijen in tricotsteek met breinaalden 5 mm 

Stap 5
zo maak je het

Rugpand

Je begint met het breien van één pijp. Zet hiervoor 18 (18) steken op met breinaalden 4,5 mm en brei 3 cm in gerstekorrelsteek.

Brei verder in rechte tricotsteek met breinaalden 5mm. Meerder elke 8e rij aan beide kanten één steek, doe dit 3 (4) keer. Je hebt dan 24 (26) steken. Plaats bij een totale hoogte van 18 (22) cm alle steken op een hulpnaald en brei nog een tweede pijp op dezelfde manier.

Plaats dan alle steken op dezelfde naald en meerder in het midden nog 2 steken zodat je in totaal 50 (54) steken hebt. 

Brei verder tot een totale hoogte van 34 (50) cm. Minder dan aan het begin van de 2 volgende rijen telkens 2 steken voor de armsgaten, je hebt nu 46 (50) steken.

Begin met de mindering voor de raglan als volgt. Brei aan de rechte kant twee steken recht, haal de derde steek af, brei de vierde steek en haal de derde steek over deze vierde steek. Brei verder tot er nog vier steken op de naald staan, brei 2 steken samen en brei de laatste 2 steken recht.

Herhaal deze mindering elke 2e rij in totaal 15 keer. Je hebt nu nog 16 (20) steken op je naald staan
Kant alle steken losjes af.

Voorpand 
Je begint met het breien van één pijp. Zet hiervoor 18 (18) steken op met breinaalden 4,5 mm en brei 3 cm in gerstekorrelsteek.

Brei verder in rechte tricotsteek met breinaalden 5mm. Meerder elke 8e rij aan beide kanten één steek, doe dit 3 (4) keer. Je hebt dan 24 (26) steken. Plaats bij een totale hoogte van 18 (22) cm alle steken op een hulpnaald en brei nog een tweede pijp op dezelfde manier.

Plaats dan alle steken op dezelfde naald en meerder in het midden nog 2 steken zodat je in totaal 50 (54) steken hebt. 

Brei tot een totale hoogte van 20 (30) cm en verdeel het werk dan in 2 helften. Dit doe je door 21 (23) steken rechts te breien, en vervolgens 4 steken in gerstekorrelsteek. De overige 25 (27) steken plaats je op een hulpnaald en je laat deze voorlopig rusten. Keer het werk, brei 4 steken in gerstekorrelsteek en de 21 (23) steken volgende in tricotsteek.

Brei verder tot een totale hoogte van 34 (50) cm. Minder dan aan het begin van de volgende rechte rij 2 steken voor de armsgaten, je hebt nu 19 (21) steken.

Begin nu te minderen voor de raglan. Brei twee steken recht, haal de derde steek af, brei de vierde steek en haal de derde steek over deze vierde steek. Herhaal deze mindering elke 2e rij in totaal 15 keer (12x elke 2e rij en 3 x elke 4e rij).

Minder na 12 minderingen voor de raglan voor de halsuitsnijding aan het de begin van elke averechte rij 1x 4 steken en 2x 2 steken. 
Kant de resterende 4 (6) steken losjes af.

Neem nu de 25 (27) steken op de hulpnaald terug op en brei de tweede helft van het voorpand. Voor het knoopsgatpand moet je nog 4 steken extra opzetten zodat je in totaal 29 (31) steken op je naald hebt staan, deze 4 extra steken brei je in gerstekorrelsteek, de overige in tricotsteek. In het knoopsgatpad maak je elke 3 cm een knoopsgaatje.

Op 34 (50) cm totale hoogte minder je bij het begin van de volgende averechtse rij 2 steken voor het armsgat.

Begin nu te minderen voor de raglan. Brei tot er nog vier steken op de naald staan, brei 2 steken samen en brei de laatste 2 steken recht. Herhaal deze mindering elke 2e rij in totaal 15 keer (12x elke 2e rij en 3 x elke 4e rij).

Minder na 12 minderingen voor de raglan voor de halsuitsnijding aan het de begin van elke rechte rij 1x 4 steken en 2x 2 steken. 
Kant de resterende 4(6) steken losjes af.


Mouwen
Zet 24 (28) steken op met breinaalden 4,5 mm en brei 3 centimeter in gerstekorrel.

Brei verder in rechte tricotsteek met breinaalden 5 en meerder elke 8e naald aan beide zijden 1 steek, doe dit 4(6) keer. Je hebt dan in totaal 32 (36) steken op je naald.

Brei tot een totale hoogte van 17 (22) cm en minder dan voor de armsgaten aan het begin van de twee volgende rijen telkens 2 steken. Je hebt nu 28 (32) steken.

Begin dan aan beide kanten als volgt te minderen voor de raglan :

elke 2e rij  : 5 (6)x 1 steek
elke 4e rij :  4  (5)x 1 steek
 
Zet in de volgende rechte naald de resterende 10 steken in één keer losjes af.

Brei nog een tweede mouw op dezelfde manier.

Afwerking
Maas de schoudernaden van het voor- en achterpand zowel links als rechts aan elkaar.
Vouw de mouw dubbel om het midden te bepalen, maak dit middenpunt vast aan de schoudernaad met een speldje. Maas de mouw vast. Herhaal dit voor de andere mouw.
Sluit tot slot de linker zijnaad en aansluitend de mouwnaad met een matrassteek. Doe hetzelfde aan de rechterkant.
Neem met breinaalden 4,5 de steken op rond de hals. Brei 3 cm in gerstekorrelsteek en maak in dit boordje ook nog een knoopsgaatje. Zet dan alle steken zeer losjes af.
Neem vervolgens de steken op aan de tussenbeennaden, brei ook hier een boordje van 3 cm in gerstekorrelsteek aan, en maak aan elke kant 3 knoopsgaatjes.
Naai de knopen aan.

Stop alle draadjes in.