Voor de Leergierige beginners - Breien & haken

Deze stoere trui met leuk stippeleffect ziet er ingewikkeld uit, maar is het niet. Je hebt maar één soort wol nodig, geen gedoe met twee bollen dus.

Download de werkomschrijving: 
PDF icon 42167_NL.pdf
Deel dit op: 

Wat heb je nodig?

Nora

Kleur: Blauw/paars - Bleu/Pourpre
€ 2,00/stuk

- Nora is een fijn garen met een draad die verschillende tinten afwisselt. Brei of haak er een trui of cardigan mee en kijk eens wat een leuk effect je krijgt. 

- 60% acryl - 15% polyester - 15% polyamide - 7% mohair - 3% wol.

- Naalddikte 5 mm.

- Geschikt voor haken en breien.

Meer informatie
Aantal: 4

Stappenplan

Bij je bestelling sturen we je een werkbeschrijving mee die je stap voor stap uitlegt hoe je dit idee kunt maken. Kies hieronder de taal waarin je dit stappenplan wenst te ontvangen.

Vergeet zeker niet…

Aluminium breinaalden 1p. 40cm

Basisbreinaalden van aluminium, ontworpen voor Veritas. Instapprijs. Een must have voor beginnende breisters.Meer informatie
Maat: 5 mm€ 3,00/stuk

Aluminium breinaalden 1p. 40cm

Basisbreinaalden van aluminium, ontworpen voor Veritas. Instapprijs. Een must have voor beginnende breisters.Meer informatie
Maat: 6 mm€ 3,20/stuk

Aluminium rondbreinaald met flexibele kunststofdraad 40cm

Sokken, een kraag of een muts breien is eenvoudig met 2 rondbreinaalden. Dé oplossing voor wie niet graag breit met 5 breinaalden zonder knop. En omdat je vanuit je polsen werkt, heb je sowieso een betere houding. Deze rondbreinaald met flexibele kunststofdraad bestaat in verschillende lengtes en diktes, voor grotere en kleinere breiwerken. Met deze rondbreinaalden brei je ook zonder naad, een echte troef!

Meer informatie
Maat: 5 mm€ 6,19/stuk

Ga zelf aan de slag met de Atelier box

Kies

Eventuele kortingen worden verrekend in het winkelmandje.
  • 4 x Nora (Paars)

Hoe maak je het?

Gebruikte steken
Stekenverhouding
Zo maak je het
Gebruikte steken

Boordsteek 1/1

  • 1e rij: afwisselend 1 rechte en 1 averechte steek breien.
  • 2e rij en alle volgende rijen: de steken breien zoals ze zich voordoen (recht boven recht en averecht boven averecht).

Rechte tricotsteek

  • 1e rij: alle steken recht breien.
  • 2e rij: alle steken averecht breien.

Deze twee rijen steeds herhalen.
 

Stekenverhouding

10 x 10 cm = 16 steken x 24 rijen

Zo maak je het

Rugpand

Zet 61 (69) steken op met Nora met naalden 5 mm en brei 5 cm in boordsteek 1/1.
Brei verder in rechte tricotsteek met naalden 6 mm tot een totale hoogte van 23 (27) cm.
Zet voor de armsgaten in de volgende 6 rijen telkens aan het begin van de naald 2 x 2 steken en 1 x 1 steek af, je hebt dan nog 51 (59) steken op je naald.
Brei verder in rechte tricotsteek tot een totale hoogte van 39 (44) cm en zet voor de halsuitsnijding de middelste 9 (11) steken af en werk elke helft afzonderlijk af.
Brei eerst de helft af waaraan de draad hangt, de steken van de andere helft laat je gewoon op je naald rusten.
Brei de rij verder uit en keer het werk. Zet aan het begin van de naald (dit is de averechte kant van het werk) voor de schouders de eerste vier steken af. Brei verder tot aan de halsuitsnijding, keer het werk en zet terug de eerste 8 steken af, brei de rij verder uit. Keer het werk en zet aan het begin van de naald terug 4 steken af, brei de rij verder uit. Keer het werk, aan de halskant moeten er nu geen steken meer geminderd worden. Brei de rij, keer het werk en zet de laatste 5 (8) steken af.
Neem nu een nieuwe draad en brei de andere helft met de steken die op wacht stonden. Begin te breien aan de halskant met een averechte rij. Keer het werk en zet aan de rechte kant voor de schouders de eerste 4 steken af, brei de rij uit. Keer het werk en zet aan de averechte kant de eerste 8 steken af, brei de rij verder uit. Keer het werk en zet de eerste 4 steken af, brei de rij uit. Keer het werk, aan de halsuitsnijding moeten er geen steken meer worden afgezet. Brei de rij, keer het werk en zet de laatste 5 (8) steken af.

Voorpand

Zet 61 (69) steken op met naalden 5 mm en brei 5 cm in boordsteek 1/1.
Brei verder in rechte tricotsteek met naalden 6 mm tot een totale hoogte van 23 (27) cm.
Zet voor de armsgaten in de volgende 6 rijen telkens aan het begin van de naald 2 x 2 steken en 1 x 1 steek af, je hebt dan nog 51 (59) steken op je naald.
Brei verder in rechte tricotsteek tot een totale hoogte van 32 (37) cm en zet voor de halsuitsnijding de middelste 9 (11) steken af en werk elke helft afzonderlijk af.
Brei eerst de helft af waaraan de draad hangt, de steken van de andere helft laat je gewoon op je naald rusten.
Brei de rij verder uit en keer het werk. Brei verder tot aan de halsuitsnijding, keer het werk en zet de eerste 4 steken af, brei de rij verder uit. Minder in de volgende rijen voor de halsuitsnijding nog 1 x 2 steken en vervolgens nog 2 x 1 steek.
Als het werk in totaal 39 (44) cm meet, begin je ook te minderen voor de schouders.
Zet aan het begin van de naald (dit is de averechte kant van het werk) de eerste 4 steken af. Blijf minderen op dezelfde wijze als bij het rugpand, dus nog één keer 4 steken en tot slot 5 (8) steken.
Neem nu een nieuwe draad en brei de andere helft met de steken die op wacht stonden in spiegelbeeld. 

Mouwen

Zet 30 (32) steken op met naalden 5 mm en brei 5 cm in boordsteek 1/1.
Brei verder in rechte tricotsteek met naalden 6 mm en meerder elke 8e rij aan beide kanten 1 steek, doe dit 6 (8) keer. Je hebt dan in totaal 42 (48) steken op je naald. 
Brei tot een totale hoogte van 32 (34) cm en begin dan aan beide kanten elke rechte rij als volgt te minderen: 1 keer 4 steken, 1 (2) keer 3 steken, 2 keer 2 steken, 2 keer 1 steek, 1 keer 3 steken. Zet in de volgende rechte rij de resterende 10 steken in één keer, losjes af. 

Afwerking

Span de verschillende delen op een zachte ondergrond op (bv. een kinderspeelmat of een yogamatje). Besproei de opgespannen delen licht met een plantenspuit. Laat dit zo minimaal 24 uur drogen.
Maas de schoudernaden van het voor- en achterpand aan elkaar.
Vouw de mouw dubbel om het midden te bepalen, maak dit middelpunt vast aan de schoudernaad met een speldje. Maas de mouw vast. Herhaal dit voor de andere mouw. Sluit tot slot de zij- en mouwnaden.
Neem met rondbreinaald 5 mm +/- 70 (75) steken op rond de hals. Brei 3 cm in boordsteek 1/1. Zet dan alle steken zeer losjes af.
Stop alle draadjes in.