Voor de Leergierige beginners - Breien & haken

Een boodschappentas met glamourtoets? Dit is ze! En je haakt ze zelf in een aantal simpele stappen.

Download de werkomschrijving: 
PDF icon 45687_NL.pdf
Deel dit op: 

Wat heb je nodig?

/stuk
Aantal: 2

/stuk
Aantal: 10

Stappenplan

Bij je bestelling sturen we je een werkbeschrijving mee die je stap voor stap uitlegt hoe je dit idee kunt maken. Kies hieronder de taal waarin je dit stappenplan wenst te ontvangen.

Vergeet zeker niet…

/stuk

/stuk

Ga zelf aan de slag met de Atelier box

Eventuele kortingen worden verrekend in het winkelmandje.
 • 2 x
 • 10 x

Hoe maak je het?

stap 1
dit heb je nodig

MAAT

Bodem = 12 x 25 cm
Hoogte tas zonder handvatten = 32 cm

 

DIT HEB JE NODIG 
    

 • 2000001451045 - Haaknaald 2,5 mm van Prym        
 • 2000001448700 - Haaknaald 6 mm van Prym
 • 2000003243532 - 2 bollen Hoooked Eco Barbante Milano, grijs
 • 2000009911886 - 10 pakjes houten parels 16 mm (pakje met 15 stuks)
   
stap 2
gebruikte steken
 • Lossen
 • Halve vasten
 • Vasten
 • Dubbele stokjes
   
stap 3
zo maak je het

Basis

Haak een ketting van 21 lossen. Keer het werk en haak dubbele stokjes met telkens daartussen 1 losse en sla ook telkens 1 losse van de ketting over. 
Op deze manier krijg je gaten. 
Het eerste dubbel stokje bestaat uit 4 lossen, dus voeg om te beginnen 5 lossen toe aan de ketting van 21 lossen = 26 lossen (21 lossen dus als beginketting, 4 lossen die tellen als 1e dubbel stokje en nog een losse om het gaatje te creëren).
Op het einde van de rij heb je 11 gaten (12 stokjes) gemaakt.
Haak vanaf nu in het rond en keer het werk niet. Haak telkens dubbele stokjes met een losse ertussen om gaten te blijven vormen. 
Het eerste dubbel stokje van een toer is telkens een kettinkje van 4 lossen. 
Sluit elke toer met een halve vaste.

 

Toer 1

Maak 5 dubbele stokjes met telkens een losse ertussen in het laatste gat dat je haakte bij de basis. Je hebt nu 4 gaten gevormd in het uiteinde van de basis. 
Haak in de onderkant van de volgende 10 dubbele stokjes van de vorige toer telkens een dubbel stokje met een losse ertussen. Steek de haaknaald in het dubbel stokje en niet in het gat zoals daarnet. Haak in het gat op het einde weer 5 dubbele stokjes met lossen ertussen en in de volgende 10 dubbele stokjes telkens 1 dubbel stokje met lossen ertussen. Sluit de toer met een halve vaste. Je hebt nu in de eerste toer 30 gaten.

 

Toer 2

Start met 4 lossen als eerste dubbel stokje + 1 losse om het gat te vormen en haak dan in het eerste gat een extra dubbel stokje + een losse. 
Haak een dubbel stokje op het volgende dubbele stokje en ook één in het gat met weer telkens een losse ertussen. Herhaal dit nog eens 2 X = 4 meerderingen.
Ga verder met dubbele stokjes met lossen ertussen op de dubbele stokjes van de vorige toer. Meerder aan het andere uiteinde op dezelfde manier. Vervolledig de toer = 38 gaten.

 

Toer 3

Meerder telkens één keer in gaten nummers 4, 5, 24 en 25 van de vorige toer zodat je 42 gaten verkrijgt. De bodem is nu klaar.

 

Toeren 4 t.e.m. toer 12

Haak telkens toeren van 42 gaten. Steek hiervoor de haaknaald telkens in de dubbele stokjes van de vorige rij en maak geen meerderingen meer.

 

Toer 13

Haak 1 dubbel stokje (= 4 lossen) + een losse. Haak het volgende dubbele stokje en hecht een kraal aan op de volgende manier. Tussen de 2e en 3e doorhaling bij het maken van een dubbel stokje: neem de dunnere haaknaald en steek die door de kraal en maak dan een nieuwe lus, haal de lus door de kraal. 
Steek nu de dikkere haaknaald door de lus en trek die ineens door de laatste lus om het dubbel stokje verder af te werken. Maak een losse, een dubbel stokje zonder kraal en het volgende dubbele stokje maak je weer met een kraal. 
Je maakt dus telkens 1 dubbel stokje mét en 1 dubbel stokje zonder kraal zodat je per toer 21 kralen hebt gebruikt. Blijf verder op dezelfde manier gaten vormen zoals de vorige toeren.

 

Toeren 14 t.e.m. 19

Herhaal toer 13 en hecht de draad af.

 

Handvatten

Hecht een nieuwe draad aan en haak boven gat nr. 11 t.e.m. 20 tien gaten als basis voor het handvat. Haak dan op de 2 eerste gaten 18 rijtjes van 2 gaten boven mekaar, maak deze vast aan de laatste 2 gaten van de basis door middel van halve vasten. Herhaal deze stap aan de andere kant. Tussen de 2 basisrijen van tien gaten zitten aan weerszijden telkens 11 gaten.

 

Afwerking

Haak rond de handvatten en de bovenrand van de tas een rij vasten en stop alle draadjes in.

 

Tip

Een groot deel van de draadjes kun je instoppen terwijl je de toer met vasten haakt zodat je alleen de draadjes van de vastentoer zelf daarna nog moet instoppen. Je haakt de loshangende eindjes gewoon mee onder de vasten.