• 300 g Aventica in kl. 00106 blauw-rood
  • Een lange rondbreinaald nr. 7
  • Een dikke haaknaald voor het vastknopen van de franjes

MOEILIJKHEIDSGRAAD 

Basiskennis vereist

GEBRUIKTE STEKEN

  • Ribbelpatroon: in heeng. en terugg. nld. rechte s. br.

STEKENVERHOUDING

  • Proeflapje: 13 s. en 26 nld. = 10 x 10 cm.

WERKBESCHRIJVING

  1. 68 s. opzetten en 2 nld. ribbels br.
  2. Verder met verkorte nld. als volgt br.:
  3. * In de volgende terugg. nld. tot 3 s. vóór het einde van de nld. br., een dubbele s. br. (zie uitleg) het breiwerk keren en 1 heeng. nld. ribbels br. In de volgende terugg. nld. steeds 21x 3 s. minder br., daarbij steeds de laatste s. als dubbele s. br. Er blijft 1 s. over. Keren en in de volgende heeng. nld. 13 s. opnieuw opzetten = 81 s. Een terugg. nld. br., daarbij de nld. met 13 s. minder br. = 68 s. Een heeng. nld. br. Vanaf * nog 8x herhalen, daarbij steeds over de 68 s. br., de 13 s. blijven op de nld. en worden pas tot slot weer op de nld. genomen. Bij de 9e herhaling zo ver br. tot er nog 4 s. over zijn (20x 3 s. minder br.). Dan een heeng. nld. over deze 4 s. br. In de volgende terugg. nld. over alle 185 s. (68 s. + 9x 13 s.) nog 5 nld. ribbels br. en in de volgende heeng. nld. alle s. afkanten.

AFWERKING

  1. Het deel spannen, vochtig maken en laten drogen.
  2. Bij de punten 10 franjes vastknopen: 9 ca. 50 cm lange draden afknippen en deze steeds dubbelleggen, de lus met de haaknld. door de rand steken, daarna de draden door de lus heen halen, aantrekken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dubbele steken

 

Voor het maken van een dubbele steek in een teruggaande naald de draad vóór het werk nemen, de steek en draad samen averecht afhalen, dan de steek met de draad vast naar achteren trekken, zodat de steek dubbel op de naald ligt. Wanneer de draad niet vast genoeg aangetrokken wordt, ontstaan er later gaatjes.

 

 

 

 

 

 

De dubbele steek in een heengaande naald wordt op dezelfde manier als de steek in een teruggaande naald gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer er vervolgens over eerder gemaakte dubbele steken wordt gebreid, dan steeds insteken door de beide lusjes van de dubbele steek en deze als één steek in heengaande naalden recht resp. in teruggaande naalden averecht breien.

https://www.veritas.be/sites/default/files/pdf/diy/Intake%202_online_haken%26breien_Coats_damesponcho_NL_Ver35.pdf