Babysokjes

download printversie: 

DIT HEB JE NODIG

  • 100 g Apilou zwart
  • 100 g Apilou wit
  • 4 breinaalden 4,5 mm van Prym

MAAT

12 maanden

Lengte 60 cm

 

GEBRUIKTE STEKEN

Rechte tricotsteek:

• 1ste rij: alle steken recht breien.

• 2de rij: alle steken averecht breien.

• Deze 2 rijen steeds herhalen.

Averechte tricotsteek:

• 1ste rij: alle steken averecht breien.

• 2de rij: alle steken recht breien.

• Deze 2 rijen steeds herhalen.

 

STEKENVERHOUDING

10 x 10 cm = 22 steken x 28 rijen

 

ZO MAAK JE HET

Zet 30 steken, verdeeld over 3 naalden 4,5 mm, op met zwart en sluit. Brei de 1ste toer recht en daarna 1,5 cm averechte tricotsteek. Brei verder rechte tricotsteek afwisselend 2 toeren met wit en 2 toeren met zwart tot een totale hoogte van 5 cm. Eindig met een wit streepje. Brei 1 toer zwart en verdeel de steken in 2. De 16 steken voor de wreef (bovenkant van de voet) laten wachten.

 

Grote hiel (bovenkant hiel)

Met de 14 steken voor de hiel 10 rijen averechte tricot met zwart breien. (De teruggaande rijen worden nu recht gebreid.) Haal steeds de 1ste steek af en brei de laatste steek recht in een averechte rij en averecht in een rechte rij. Eindig met een averechte rij. Je hebt nu een recht lapje.

Kleine hiel (onderkant hiel)

De 1ste rij is een rechte rij. Brei 9 steken recht, haal de 10de steek af, brei de 11de steek recht en haal de afgehaalde steek over deze gebreide steek. Keer het werk.

De 2de rij is een averechte rij. Haal de 1ste steek averecht af met de draad voor het werk. Brei 4 steken averecht en brei de 6de steek averecht samen met de volgende steek. Keer het werk.

De 3de rij is een rechte rij. Haal de 1ste steek averecht af met de draad achter het werk. Brei 4 steken recht, haal de 6de steek af, brei de volgende recht en haal de afgehaalde erover. Keer het werk.

Herhaal deze rijen tot alle zijkantsteken weggebreid zijn en alleen de 6 steken van het middelste gedeelte nog over zijn. Eindig met een averechte rij.

Nu opnieuw in het rond breien over alle steken. Je moet nu eerst steken opnemen met je naald langs het lapje van de grote hiel. Brei daarvoor in elke kantsteek langs de zijkant van de hiel een steek. Om een gaatje te voorkomen neem je tussen de hiel en de wreef een extra steek op (in totaal 8 steken). Brei dan de 16 steken van de wreef. Neem daarna met een nieuwe naald weer een extra steek op tussen de wreef en de grote hiel om een gaatje te voorkomen en vervolgens langs de 2de zijkant van de grote hiel nog 7 steken en de helft van de steken van de kleine hiel. Je hebt nu 11 steken (1ste naald), 16 steken van de wreef (2de naald) en 11 steken (3de naald) op de 3 naalden staan. Er staan nu links en rechts van de kleine hiel te veel steken, die moeten nu geminderd worden. Vanaf nu ook weer afwisselend 2 toeren witte en zwarte rechte tricotsteek breien.

De minderingen moet je uitvoeren om de 2 toeren. De minderingen zelf worden telkens gebreid op het einde van de 1ste naald en in het begin van de 3de naald. Zo brei je in elke 2de toer in de 1ste naald de 2 voorlaatste steken recht samen en in de 3de naald de 2de en 3de steek samen. Herhaal deze minderingen tot het oorspronkelijke aantal steken weer op de naalden staat.

Brei voor de voet nog 7,5 cm rechte tricotsteek in streepjes.

De minderingstoeren voor de teen worden in averechte tricotsteek met zwart gebreid en gaan als volgt:

Brei in de 1ste naald de 2 voorlaatste steken samen.

Brei in de 2de naald (wreef) de 2de en 3de steek samen en de 2 voorlaatste steken samen.

Brei in de 3de naald de 2de en 3de steek samen.

De minderingen om de 2 toeren uitvoeren tot er nog 16 steken over zijn. De steken op 2 naalden (wreef en zool) zetten, ze 2 per 2 samenbreien (van elke naald telkens 1 steek opnemen en recht samenbreien) en afzetten.

 

https://www.veritas.be/sites/default/files/pdf/diy/bw-1c-babysokjes-nl.pdf
No

Shop benodigdheden