Pieceofchic x Veritas
Pieceofchic x Veritas: hun verhaal
Onze nieuwe collab is er, deze keer met Pieceofchic! Wil jij meer te weten komen over dit Brusselse designduo? We legden hen zeven interessante vragen voor. Antwoorden in dit artikel.
  • Home
  • Blog
  • Pieceofchic x Veritas: hun verhaal

Pieceofchic x Veritas: hun verhaal

Barbara en Sébastien – het koppel achter de Brusselse textieldesignstudio Pieceofchic – ontwerpen al meer dan tien jaar exclusieve prints voor de modewereld. Voor onze collab tekenden ze sterke urban motieven in krachtige kleuren. We legden hen zeven vragen voor. Dit is hun verhaal.

Jullie ontwerpen al meer dan tien jaar exclusieve prints voor verschillende modemerken. Kunnen jullie ons wat meer vertellen over jullie parcours en het verhaal achter jullie studio?

"Pieceofchic is het samengaan van een styliste, Barbara, en een graficus, Sébastien. We zijn al meer dan 23 jaar een koppel. Elk hebben we eerst ons eigen professioneel parcours gevolgd. Met die ervaring zijn we in 2010 onze printdesignstudio gestart.

Met alles wat we geleerd hebben uit onze vorige jobs besloten we Pieceofchic op te richten. We wilden onze kennis bundelen en een studio beginnen die exclusieve prints kon aanbieden voor mode-, accessoire- en decomerken. 

Pieceofchic startte aanvankelijk voor ons allebei uit het verlangen om alleen nog maar te creëren. We hadden geen zin om productieprocessen op te volgen of administratieve taken uit te voeren. We wilden alleen maar ontwerpen, ons amuseren en reizen om geld te verdienen! Het was een soort uitdaging die we waren aangegaan. Al snel hadden we onze objectieven bereikt, want na twee jaar zijn we beginnen te reizen om onze designs te verkopen. We beseften vlug dat we verder dan België moesten gaan om onze studio te doen groeien. Onze prints worden momenteel een beetje overal ter wereld verkocht: Europa, Japan en Australië, maar vooral in New York en Los Angeles. 

We hebben agents in de verschillende gebieden die ons helpen om het hele jaar door rechtstreeks in contact te staan met de merken. Ondertussen dwingen de huidige omstandigheden ons om heel wat dingen in vraag te stellen en de manier waarop we ons werk aan de merken voorstellen te herzien. Als we deze economische storm willen overleven die ons afsnijdt van elk menselijk contact, moeten we onze methodes aanpassen. Daarom zijn we nu ons online presentatieplatform aan het finetunen."

Pieceofchic x Veritas
Jullie hebben al voor veel bekende merken prints getekend. Wat is tot nu jullie favoriete collab?

"We hebben veel samenwerkingen gehad waar we supertrots op zijn: met merken als Nike, Hugo Boss, Decathlon, Marc by Marc Jacobs, COS, Tupperware, Azzaro, Lululemon, CK jeans, DKNY … maar we hebben ook collabs gehad waarbij we de naam van de merken niet mogen vermelden. We ondertekenen vaak erg strikte clausules bij de merken waarmee we samenwerken. Sommige laten ons niet toe om de naam van onze studio openbaar te maken. We zijn 'ghostdesigners'. Als we een print verkopen aan een merk verkopen we de exclusiviteit van het ontwerp en staan we de rechten ervan af. De naam van onze studio blijft dus altijd in de anonimiteit. 

Veritas is voor ons de eerste collab in de tien jaar Pieceofchic die ons werk in de spotlights zet … We zijn erg trots dat we deze kans kregen om te kunnen samenwerken met het Veritas team. Het was heel aangenaam om de producten te kunnen ontwikkelen samen met hun interne ploeg. We zijn enorm tevreden met het resultaat dat volledig in lijn is met onze studio. We hopen dat de Veritas vrouw deze collectie leuk zal vinden."

Waarom een collab met Veritas?

"Toen we het voorstel kregen om samen te werken met Veritas hebben we geen seconde getwijfeld. Vooral omdat de persoon die ons opzocht zo enthousiast over dit project vertelde, waren we meteen gewonnen voor het idee van de collab. Voor ons was het een schitterende gelegenheid om bepaalde prints tot leven te zien komen in de vorm van accessoires die voor veel mensen toegankelijk zouden zijn. In de meeste gevallen verkopen we onze ontwerpen aan de merken, maar zien we later niet meer op welke manier ze gebruikt worden. 

Hier was het uitgangspunt compleet anders. Veritas gaf ons de kans om producten te ontwikkelen samen met hen en liet ons mee beslissen over elk klein detail van de afwerking. Het was echt een superervaring die we met veel plezier zouden herhalen!

Bovendien zijn we heel blij dat we deze collab met een Belgisch bedrijf zoals Veritas hebben gedaan. We vinden het belangrijk dat grote spelers kleinere spelers zoals de onze ondersteunen door hun knowhow te delen."

Pieceofchic x Veritas
Waar haalden jullie de inspiratie voor deze collectie? Wat was het vertrekpunt?

"Voor ons was het makkelijk om inspiratie te vinden voor Veritas. Het merk heeft veel verschillende producten en dus hadden we veel mogelijkheden. We hebben verschillende projecten voorgesteld aan het team en bepaalden dan samen het project dat het meest leek te passen bij hun cliënteel. Daarna hebben we samen bekeken op welke basisproducten we de gekozen prints gingen aanbrengen.

Het algemene kleurengamma is vertrokken van een van onze prints, 'vlekjes met textuur', waarin het volledige gamma werd uitgevoerd. Deze print was een beetje de start van waar de collectie verder werd uitgewerkt. We vonden het heel tof om te zien hoe onze dessins verschenen op handtassen, shoppingtassen, sjaals en zelfs panty's en kousen

Later hebben we Veritas nog een keer gecontacteerd om hen te vragen om een mondmasker met Pieceofchic print op te nemen in de collectie … Een modeaccessoire dat stilaan onmisbaar is geworden, dat mocht niet ontbreken!"

Aan welke vrouw dachten jullie bij het ontwerpen van deze prints?

"Via de collectie hebben we geprobeerd om het merendeel van de vrouwen aan te spreken. Onze prints, van de meest discrete tot de meest opvallende, richten zich tot alle vrouwen die zin hebben om een creatieve, andere toets aan hun look te geven. Maar we zorgden er vooral ook voor dat de modellen eenvoudig en praktisch bleven. 

Dat hebben we willen uitdrukken via beelden die een dynamische city woman tonen, want dat is waar onze studio voor staat. Maar elk item apart is draagbaar door iedereen die houdt van onze print, ongeacht stijl of leeftijd."

Heb je een favoriete print in de collectie?

"Voor ons heeft geen enkele print onze voorkeur. We vinden het gewoon tof dat ze een mooie eenheid vormen en een duidelijke Pieceofchic collectie zijn, gemaakt voor Veritas."

Last but not least, hoe maken jullie deze prints draagbaar? Vinden jullie dat je ze kunt combineren voor een stylish look? Welke tips zouden jullie geven?

"Voor ons zijn er zeker geen regels om een print te dragen. Het gaat vooral om je gevoel, je humeur, je verlangen ... waardoor je 's ochtends net dat kledingstuk uit je kast neemt. De keuze om een print te dragen is iets heel persoonlijks. Het zou spijtig zijn om een code op te stellen.

Wat een print 'wearable' maakt, is vooral de manier waarop hij gedragen of gecombineerd wordt, maar ook het feit dat hij heel naturel past bij de persoon die 'm draagt.

Het gebeurt vaak dat we gewoon geïnspireerd worden door mensen die twee prints combineren waarvan we nooit gedacht hadden dat die konden samengaan. Dat geeft ons altijd zin om verder te gaan en nieuwe dingen te ontwikkelen die kunnen verrassen. Het is de taak van onze studio om nieuwe ideeën aan te brengen in de modesector zonder de uitgestippelde lijnen te moeten volgen. Dat geeft ons meer vrijheid in het ontwerpen."

Pieceofchic x Veritas

Hou je van prints en het mixen ervan? Ontdek snel onze collectie Pieceofchic x Veritas online en in onze winkels.

Draag je een Pieceofchic printje? We zouden het super vinden als je ons tagt in je social media posts met de hashtag #veryveritas. Wie weet kom je wel op onze community page terecht!