Selecteer je taal / Choisissez votre langue

KOM ALLES TE WETEN OVER VLIESELINE

HOE GEBRUIK JE VLIESELINE?

H180, G700 … met al die letters en cijfers raak je niet meer wijs uit de verschillende soorten vlieseline of tussenvoering om je zelfgemaakte kleren af te werken? We helpen je op weg.

HOE GEBRUIK JE VLIESELINE?

#1 Stel je strijkijzer in op de juiste temperatuur (hoe lichter de versteviging, hoe lager de temperatuur) en zet de stoom uit.Probeer eerst de temperatuur uit op een overschotje stof.

#2 Maak geen strijkbewegingen, maar oefen lichte druk uit op het strijkijzer terwijl je het ongeveer acht seconden op dezelfde plaats houdt. Verplaats daarna je strijkijzer en plak zo het volledige deel vast. Laat na het strijken alles eerst afkoelen zodat de lijm de tijd krijgt om vast te hechten.

#3 Bij zeer dunne versteviging kan je een stukje dun katoen of een restje patroonpapier tussen het stukje en het strijkijzer leggen.

DE TWEE VOORNAAMSTE SOORTEN VLIESELINE

1) Geperste vlieseline 

Geperste vlieseline bestaat uit polyestervezels die doorhitte en/of lijm werden samengeperst. Ze bevat vaak een lijmlaagje van allemaal kleine lijmbolletjes om instrijkbaar te zijn. Deze soort bestaat ook om in het kledingstuk te naaien, maar wordt eerder gebruikt door echte kleermakers, voor stukken op maat.

In tegenstelling tot bij geweven vlieseline, moet je hier geen rekening houden met de draadrichting.
Met geperste vlieseline zet je de stof vast, zodat ze weinig of niet meer kan bewegen, zoals bij een kraag, manchetten enz.
De bekendste soort is H180. H180 is dun en wordt vaak gebruikt voor kleine delen van soepele stoffen, zoals zijde, viscose en cupro. Deze soort wordt ook vaak gebruikt om delen in elastische stof te verstevigen en vast te zetten zodat ze niet meer rekken. H200 is iets steviger en geschikt voor kleine delen van stoffen als katoen en polyester. Met kleine delen wordt bedoeld: belegjes, manchetten, kragen, taillebanden.Vlieseline® H250 is nog steviger en wordt vooral gebruikt voor banden van zwaardere stoffen, ceinturen en knutselwerkjes.

Naadband heeft dezelfde kwaliteiten en wordt gebruikt om stoffen op bepaalde plaatsen niet te laten rafelen, zoals bijvoorbeeld bij het afwerken van een polosluiting. Naadband is perfect om naden bij soepele en rekbare stoffen te beschermen tegen uitrekken en rafelen. Hij wordt vaak gebruikt op de schoudernaad. Tegenwoordig zijn er veel elastische stoffen of stretchstoffen op de markt. Ook elastische vlieseline behoort tot deze groep. Maak je iets uit een elastische stof en wil je extra versteviging, ga dan voor Vlieseline® G785 of H180.


2) Geweven vlieseline

Geweven vlieseline bestaat in verschillende soorten. De vezels zijn hier niet geperst, maar net zoals een ‘gewone’ stof geweven tot dit materiaal. Vaak is ze ook afgewerkt met een lijmlaagje om ze instrijkbaar te maken. Geweven vlieseline verstevigt stoffen, maar zet ze niet vast.

In tegenstelling tot bij geperste vlieseline zal je dus rekening moeten houden met de draadrichting! Geweven vlieseline wordt voornamelijk gebruikt om grote of kleine delen in te plakken die nog mooi op het lichaam moeten vallen, moeten kunnen bewegen en dus niet te stijf mogen staan, zoals voor- en achterpanden van mantels, blazers …

De bekendste is Vlieseline® G785, een mooie, dunne, soepele en lichtjes elastische vlieseline die je voor veel toepassingen kan gebruiken. Ze is geschikt voor dunne tot middelzware stoffen en je kan er alle panden, beleggen en kragen mee beplakken. Ook elastische stoffen kan je hiermee beplakken als ze nog wat moeten kunnen meegeven op het lichaam. Weetje: de huidkleurige variant wordt meestal gebruikt om kant ondoorzichtig te maken.
G740 is iets zwaarder en wordt vaak gebruikt voor panden en belegdelen van mantels, jasjes enz. Ook voor de kleinere delen van iets zwaardere stoffen kan je het gebruiken. Een andere soort geweven vlieseline is G700. Die wordt vaak gebruikt om herenoverhemden, boorden en kragen op bloezen te verstevigen. G700 is ook geschikt om panden en belegdelen van lichte jasjes in te strijken.

DOWNLOAD ONZE HANDIGE VLIESELINE-WIJZER

Om het je nog makkelijker te maken, hebben we voorgaande informatie voor jou in een overzichtelijke tabel gegoten.