EHBB: Eerste Hulp Bij Breien

EHBB: Eerste Hulp Bij Breien

Brei je voor het eerst een trui of cardigan of is het een tijd geleden dat je nog breinaalden vasthad? Deze tips én filmpjes helpen als je even de draad kwijt bent.

Ontdek alvast de volledige playlist op ons YouTube-kanaal.

EEN GOED BEGIN …

Gebruik tijdens het breien een kantsteek. Dat is een bepaalde manier om de eerste en laatste steek van elke rij te breien zodat je een mooiere rand krijgt. Anders wordt je rand soms te los of onregelmatig. Achteraf is het ook makkelijker om het geheel mooi in elkaar te zetten.

De kettingsteek als kantsteek:
Begin van de rij: eerste steek altijd recht breien.
Einde van de rij: laatste steek altijd averecht afhalen (met draad vanvoor) zonder te breien.
Hierdoor ontstaat er een ‘vlecht’ langs de rand. 

MINDEREN

Minderen doe je door 2 (of meerdere) steken samen te breien in een rij. Meestal doe je dit op 1 of 2 steken van de kant.

1 steek -> niet meer zichtbaar als je de trui in elkaar zet.
2 steken -> duidelijke lijn, is soms iets makkelijker om in elkaar te zetten achteraf. Een mooi voorbeeld is raglaninzet.

Let op, want een mindering in het begin van een rij is anders dan een mindering op het einde van een rij. De manier waarop je mindert, bepaalt de richting van de zichtbare steek. 

Minderen naar rechts, begin van een rij: 1 steek recht afhalen, de volgende steek recht breien en de afgehaalde steek erover halen (wordt soms overhaling genoemd). Je kunt ook 2 steken recht afhalen en die dan recht samenbreien, dat geeft soms een mooier resultaat.
Minderen naar links, einde van een rij: naald door 2 steken en recht samenbreien.
 
Bijvoorbeeld: minder om de 2 rijen aan weerskanten 5x1 steek op 2 steken van de kant.

Heengaande rij: brei 2 steken, maak een mindering naar rechts, brei de rij verder tot er nog 4 steken op de rechternaald staan. Maak een mindering naar links en brei de laatste 2 steken. 
Teruggaande rij: brei alle steken. 
Herhaal deze 2 rijen in totaal 5x. 

MEERDEREN

Meerderen doe je in een rij. Het kan op verschillende manieren.  In onderstaand filmpje worden er 2 steken uit 1 steek gebreid. 

Je kunt ook meerderen door een extra steek te maken tussen 2 bestaande steken. Tussen 2 steken ligt een dwarsliggende draad. Neem deze draad op met behulp van de rechternaald op de linkernaald. Brei de net gevormde lus met de rechternaald zodat het een steek wordt.

STEKEN AFKANTEN

Afkanten voor de armsgaten doe je altijd aan het begin van een rij. Als er bijvoorbeeld staat 'kant aan weerskanten om de 2 rijen 3x2 steken af', dan doe je dit zo.

Heengaande (rechte) kant: 2 steken afkanten, rij verder breien tot het einde.
Teruggaande (averechte) kant: 2 steken afkanten, rij verder breien tot het einde.
Herhaal deze rijen in totaal 3x.

Afkanten voor de halsopening doe je in het midden van een rij.
Bijvoorbeeld: kant de middelste 20 steken af (op een rij met 50 steken).
Brei 15 steken, begin dan met afkanten: brei 2 steken en haal de eerste over de tweede … Herhaal dit 20 keer (of tot er nog 14 steken op de rechternaald staan, de 15e steek staat al op de linkernaald!).

EEN MOOIE AFWERKING

Voor je alles in elkaar zet: blocken. Span de verschillende delen op een zachte ondergrond (bv. een kinderspeelmat of een yogamatje). Besproei de opgespannen delen licht met een plantenspuit. Laat dit zo minimaal 24 uur drogen.

Daarna alles dichtmazen. Maas de schoudernaden aan elkaar met de maassteek. Gebruik hiervoor ofwel een draad die aan een van de delen hangt, ofwel een nieuwe draad.

Maas de mouwen in. Leg het midden van de mouw tegen de schoudernaad. Maas eerst de voorkant van de mouw van boven naar beneden, daarna de achterkant van boven naar beneden. Maas dan de mouw dicht en tot slot de zijnaad van de trui.

En de finishing touch, draadjes instoppen!

Ben je echt een absolute beginner die nog op zoek is naar slimme tips & tricks? Onze blog 'Start to knit voor absolute beginners' helpt je zeker op weg. Weet je niet met welk DIY-project te beginnen? TIP: We hebben heel wat creatieve ideeën ter beschikking op onze website voor absolute beginners!

En euh ... Ben je al lid van onze Facebookgroep 'Breien met Veritas'? Daar kan je steeds terecht voor al je vragen, opmerkingen en héél wat inspiratie ;).

Vergeet ook zeker niet je afgewerkte product te delen op social media via #madewithveritas! Happy knitting!